10 jaar 'Reformasi'

Het verzet tegen het repressieve regime van Suharto onder de bevolking van Indonesië leidde tien jaar geleden tot zijn aftreden. De foto toont het in bezitnemen van het terrein van het parlementsgebouw in Jakarta door zo'n 10.000 studenten op 21 mei 1998, nadat Suharto zijn aftreden bekendmaakte. Met deze daad werd duidelijk gemaakt dat het einde van de periode Suharto definitief was. Het enthousiasme van die dagen is allang voorbij. De 'Reformasi' dreigt te verstikken in de taaie bureaucratie en de oude netwerken. De politieke vrijheid nam weliswaar toe, maar de PKI bijvoorbeeld kan nog altijd niet legaal optreden. De bevolking lijdt nog steeds onder corruptie, schaarste en uitbuiting. Indonesië is toe aan een volgende grote stap voorwaarts.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019