Communisten winnen verkiezingen in Nepal

NCP/M-leider Prachada (Foto Bibi Funyal).

Redactie buitenland

Terwijl de media de blik overwegend richtten op de gebeurtenissen in Tibet werd in het aangrenzende land Nepal de overwinning gevierd van de communisten in de parlementsverkiezingen. De Nepalese Communistische Partij (Maoïstisch) won 122 van de 240 directe zetels in het parlement. Deze partij was de motor achter de omverwerping van het reactionaire, feodale bewind in het straatarme Nepal.

Samen met de andere linkse partijen bezitten de communisten nu de parlementaire meerderheid, waarmee de weg is geopend om af te rekenen met de grove uitbuiting van de arme boerenbevolking door grootgrondbezitters en de adellijke elite, de positie van vrouwen en minderheden te verbeteren en eindelijk te beginnen met een rechtvaardige ontwikkeling van het land. Meer dan 80 procent van de 27 miljoen tellende bevolking heeft nu nog geen toegang tot elektriciteit en onderwijs.

De overwinning van de NCP-M is ook een nederlaag voor de Verenigde Staten, die deze partij op de lijst van terroristische organisaties zetten. De nu weggejaagde en weggestemde regering van Nepal steunde zwaar op militaire steun van de Verenigde Staten en de Indiase bourgeoisie in de strijd tegen de communistische guerrillastrijders. De communistische overwinning in Nepal op straat en in het parlement kan voor een groot deel van de arme boerenbevolking van Azië de ogen openen voor een socialistisch perspectief.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019