Raúl Castro geeft contouren van veranderingen aan

Raúl Castro verwelkomt Hugo Chávez op het vliegveld van Havana op maandag 16 juni jl.
Fidel Castro, Raúl Castro en Hugo Chávez in gesprek op dinsdag 17 juni jl. Zij spraken over de mondiale crisis: financiën, energie en voedsel. De Cubaanse steun aan Venezuela en de positieve ontwikkelingen in deze Bolivariaanse Republiek.

Redactie buitenland

Op 28 april jl. zat de Cubaanse president Raúl Castro het Zesde Plenum voor van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba (PCC). De vergadering ging over de rol van de partij, de ontwikkelingen op Cuba en de internationale context.

Namens het Politiek Bureau deed Raúl Castro aan het Centraal Comité het voorstel om het Zesde Congres van de Communistische Partij van Cuba eind 2009 te houden.

Verbeteren van de rol van de PCC en versterken van de staatsinstellingen

Raúl Castro, die ook tweede secretaris is van het Centraal Comité, zei dat naarmate problemen toenemen het van groot belang is om de orde en discipline te versterken. Hij benadrukte ook de noodzaak om de staatsinstellingen te versterken.

De Cubaanse president zei dat de PCC moet doorgaan met het verbeteren van haar functioneren en het versterken van haar gezag/autoriteit in de samenleving. Hij onderstreepte dat er al een grote stap in die richting is gezet. Hij voegde eraan toe dat ook de rol van de partij als de leidende organisatie op Cuba reeds is verstevigd en dat dit het voor de PCC mogelijk maakt om de toekomstige uitdagingen aan te gaan en de continuïteit van de Revolutie te verzekeren als de oudere generatie leiders er niet meer zal zijn.

Raúl Castro maakte bekend dat vicepresident José Ramon Fernández de taak heeft gekregen om toezicht te houden op zowel de ministeries van Onderwijs en Hoger Onderwijs als het Instituut van Sport, Lichamelijke Opvoeding en Recreatie en tevens op andere onderwijsgerelateerde activiteiten, zoals militaire universiteiten en educatieve centra.

De Cubaanse president zei tot de partijleiders dat de voedselproductie een zaak is van nationale veiligheid en dat het één van hun belangrijkste prioriteiten moet worden. Hij benadrukte in het bijzonder dat de partijleiders op gemeentelijk en provinciaal niveau hun volledige steun en aandacht moeten geven aan de nieuwe initiatieven van de regering op het gebied van de landbouw. Daarvoor is het ook nodig dat ze persoonlijk gaan praten met de voedselproducenten, zodat de inspanningen van de partijleiders ook leiden tot praktische steun en niet alleen tot bureaucratische.

Doodstraf omgezet in levenslang voor een groep gedetineerden

Raúl Castro maakte tijdens het Plenum ook bekend dat de Cubaanse Staatsraad heeft besloten om de doodstraf voor een aantal gedetineerden om te zetten in levenslange gevangenisstraf. Hij bracht in herinnering dat Cuba in 2000 had besloten om de doodstraf niet meer toe te passen. Dit besluit moest echter in 2003 worden teruggedraaid, om een einde te maken aan een reeks van meer dan 30 gewelddadige plannen en pogingen om Cubaanse vliegtuigen en boten te kapen. Activiteiten die werden aangemoedigd door het beleid van de Verenigde Staten, vlak nadat Washington de oorlog tegen Irak was begonnen.

Raúl Castro zei dat die beslissing in 2003 in overeenstemming was met de humanitaire en ethische handelswijze van de Cubaanse Revolutie in de geest van rechtvaardigheid en niet van wraak. Het was een soevereine daad, niet genomen onder druk van buitenaf. Hij voegde eraan toe dat Fidel Castro ook voor de afschaffing van de doodstraf is op Cuba, zodra de omstandighedendat toelaten. Hij zei dat het recente besluit van de Staatsraad om de doodstraf voor een aantal gevangenen om te zetten in levenslang niet betekent dat de doodstraf uit het Cubaanse Wetboek van Strafrecht verwijderd kan worden: "We kunnen onszelf niet ontwapenen zolang we een macht tegenover ons hebben die ons voortdurend blijft sarren en aanvallen."

Verkiezing van drie nieuwe leden van het Politiek Bureau

Het Zesde Plenum koos een aantal nieuwe leden voor het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de partij: Ramiro Valdes, bevelhebber van de Revolutie, Salvador Valdés Mesa, secretaris-generaal van de vakbondskoepel CTC, en Alvaro Lopez Miera, legergeneraal.

Het Plenum stemde ook in met de instelling van een Centraal Comité Commissie, bestaande uit de president, de eerste vicepresident en de vicepresidenten van de Staatsraad, om het besluitvormingsproces beter te laten verlopen. De commissie bestaat nu uit de volgende leden: Raúl Castro, José Ramon Machado Ventura, Juan Almeida Bosque, Abelardo Colome Ibarra, Carlos Lage Davila, Esteban Lazo Hernandez en Julio Casas Regueiro.

Oprichting van zeven permanente commissies

Het Plenum heeft ook besloten om zeven permanente commissies op te richten voor de volgende terreinen: ideologie en cultuur, economie, landbouw, vervanging van invoer en verhoging van de uitvoer, onderwijs, wetenschap en sport, gezondheid en internationale betrekkingen. Deze commissies hebben tot taak belangrijke kwesties in hun domein te analyseren en aanbevelingen, voorstellen en suggesties te doen op verzoek van de leiding van de PCC.

Bron: ACN, Havana, 29-4-2008, vertaling J.Bernaven.