FNV onderzoekt misbruik participatiebanen

Sociaaleconomische redactie

De FNV-vakcentrale onderzoekt in hoeverre werkgevers misbruik maken van de regeling om werklozen weer aan het werk te krijgen. Veel van deze gratis bijstandswerkers worden als goedkope arbeidskrachten ingezet en vervolgens aan de dijk gezet, zo melden veel regionale kranten dit weekeinde.

De participatieregeling is bedoeld om werklozen arbeidsritme te laten opdoen door hen gratis binnen een bedrijf te laten werken. Ze mogen maximaal twee jaar op deze basis aan de slag. Slechts een enkeling krijgt hierna een vaste baan aangeboden, zo blijkt uit een evaluatie in Amsterdam.

Schandaal

"Nu blijkt dat veel werkgevers de mensen gewoon inzetten als reguliere arbeidskrachten zonder dat het hun geld kost of zelfs maar tot iets verplicht", aldus FNV-woordvoerster Femke van Zijst in een reactie. De vakcentrale spreekt van "een grof schandaal".

Te oud

Ze wijst op het voorbeeld van een vrouw die als bijstandswerker bij de Hema moest gaan werken terwijl datzelfde bedrijf haar eerder in een normale sollicitatieprocedure als te duur en te oud had afgewezen. "Dat kan toch echt niet de bedoeling zijn van deze regeling."

Spelregels

Misbruik door 'onverantwoordelijke werkgevers' mag volgens de FNV overigens geen reden zijn om de regeling maar weer af te schaffen. "Op zich is het een goed idee, maar blijkbaar moeten de spelregels worden aangescherpt. Misschien moeten de bedrijven de mensen na twee jaar verplicht in dienst nemen. Want dat ze niet voldoen kun je dan niet meer volhouden".

Verplicht

Ze weet niet precies welke maatregelen er verder genomen kunnen worden. "We zijn toch afhankelijk van de goede wil van de werkgevers. Iemand die wordt afgewezen voor een baan weet meestal niet dat het werk wordt overgenomen door een onbetaalde kracht". Een weinig strijdbare positie die de werkgevers geen strobreed in de weg legt. De bijstandsgerechtigden worden door de gemeenten voor de regeling voorgedragen. Ze zijn verplicht mee te doen, bij weigering worden ze gekort op hun uitkering. Zo wordt een moderne vorm van slavernij ingevoerd die de werkgevers uiteraard met zeer veel plezier zullen benutten. Alleen al in Amsterdam zijn er 2000 mensen werkzaam in een dergelijke participatiebaan. Dergelijke misstanden openbaar maken is een goede stap, er wat tegen doen behoort echter de volgende stap te zijn.

Bron: Binnenlands Bestuur (via email Bijstandsbond), 14-07-2008.