Ontwikkelingen in het proces tegen de 'Cuba-5'

Rechtssysteem VS zinkt weg in drijfzand

Overal op Cuba wordt opgeroepen de vijf onschuldig gevangengenomen helden vrij te laten. (Bron: Flickr)

Corrie van Dijk en Thomas Janssen (*)

Op 12 september a.s. is het 10 jaar geleden dat vijf Cubanen in Miami door de FBI van hun bed werden gelicht en opgesloten als terroristen die de VS van binnenuit zouden bedreigen. Na 17 maanden eenzame opsluiting werden zij in 2001 veroordeeld voor het beramen van moord, opzet tot spionage en bedreiging van de nationale veiligheid. Aan dit schandalige onrecht moet zo snel mogelijk een einde komen.

Zij waren door de regering in Havana gevraagd om te infiltreren in anti-Cuba-terreurgroepen en hun plannen voor sabotage en moordaanslagen door te geven aan de autoriteiten op het eiland. Zo konden 170 aanslagen verijdeld worden en veel mensenlevens gespaard. Het waren strijders tegen terreur in een land dat de 'war on terror' uitgeroepen had.

De veroordeelde Cubanen hadden jarenlang in de VS geleefd en wisten te veel over wat daar aan agressie achter de schermen door de overheid werd toegelaten en zelfs gestimuleerd en gefinancierd werd. Vandaar hun opsluiting in afzonderlijke gevangenissen tot op de dag van vandaag. Hoelang kan dit onrecht nog gerekt worden? Er is door de advocaten van de vijf van het begin af aan beroep aangetekend. Een langdurig touwtrekken volgde. Op 4 juni jl. heeft in Atlanta een panel van het Hof van Beroep weer eens uitspraak gedaan in deze al 10 jaar slepende zaak.

De advocaten zijn verbaasd over het gemak waarmee de goed onderbouwde argumenten van de verdediging als 'ontoereikend' terzijde zijn geschoven. De vonnissen die in 2001 waren uitgesproken werden onveranderd bevestigd. Alleen voor drie van de vijf zullen de straffen opnieuw vastgesteld worden door dezelfde rechter in Miami, die de absurde straffen indertijd aan hen oplegde. In de VS werd verontwaardigd gereageerd door de Nationale Associatie van Juristen, die de uitspraak van 4 juni "onrechtvaardig en politiek gemotiveerd" noemt.

Karikatuur

Laurence Wilkerson is een gepensioneerde legerkolonel en was voorheen assistent van Colin Powell, ex-minister van Buitenlandse Zaken van de VS. In een open brief schreef hij vorig jaar al na het horen van een lezing van Leonard Weinglass (een van de advocaten in het proces) vol afkeer over de rechtszaak die "voorgebakken" was om mensen levenslang die naar de VS kwamen, om aan het licht te brengen hoe en wanneer hun vaderland zou worden aangevallen door groepen die de VS-wetten met de voeten traden, te straffen. ij de 'vijf' werden geen wapens of explosieven gevonden, niemand werd door hun activiteiten bedreigd of op een of andere manier benadeeld en er werd geen schade toegebracht aan de VS. "Zij waren gemotiveerd om hun medeburgers te beschermen tegen de anti-Castro-groepen die vanuit Florida al jarenlang plannen voor aanslagen beraamden en ten uitvoer brachten tegen Cuba", merkte Wilkerson op.

"Wij moeten ons afvragen hoe het zover is gekomen dat wij in Florida een veilige haven bieden aan vermeende terroristen. Hoe kan het dat de VS een plaats krijgen op onze eigen lijst van staten die het terrorisme sponsoren? Als de feiten liggen zoals raadsman Weinglass rapporteert, dan is deze zaak werkelijk het dieptepunt. Ik had grote moeite dit te geloven", vervolgdeWilkerson, "maar ik had niets om zijn verklaring te weerleggen. En daarbij: ik heb vier jaar persoonlijke ervaring met de regering Bush; ik weet tot welke diepte deze regering in staat is te zinken. Foltering, leugens, valse informatie, tirannie. (...) Dit is een karikatuur, Amerika heeft veel rampzalige wandaden op zijn kerfstok - tot zijn eigen blamage."

Wereldwijd protest

De bezwaren van de verdediging zijn dus op 4 juni jl. naar de prullenbak verwezen. De rechtsgang naar de Hoge Raad wordt nu de volgende stap. Inmiddels veroordelen steeds meer gezaghebbende instanties binnen en buiten de VS, zoals onder meer de VN, dit onrecht. De reputatie van de VS is op een dieptepunt beland. Het rechtssysteem van de VS zinkt weg in drijfzand.

Een paar voorbeelden van kritiek:

Mobilisatie

In 2002 werd het Nederlands Steunpunt 'Free the Five' opgericht. Vanaf die oprichting werd ons vanuit Cuba gevraagd om stelling te nemen tegen de veroordeling van de vijf. Daarbij was een eerste taak om hieraan bekendheid te geven, want in de Nederlandse media zijn de Cubaanse gevangenen geen nieuws. De regering in de VS bewaart een diep stilzwijgen over het schandaal van de Miami-rechtszaak.

Zoals de solidariteitscomités in andere landen heeft ook het Nederlands Steunpunt 'Free the Five' geschreven naar instanties in de VS, naar de Verenigde Naties, naar Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, naar politici in eigen land en waar mogelijk naar rechtskundigen. Soms waren het protestbrieven, andere werden gestuurd om steun te vragen voor gerechtigheid in deze zaak. Ook aan de vijf gevangenen wordt op deze manier morele steun geboden in de uitzichtloze kwelling achter de muren van de gevangenis. Ook vindt een langlopende handtekeningenactie plaats.

Net als andere jaren zullen ook in het komende najaar actiebijeenkomsten gehouden worden, waarbij we handtekeningen verzamelen voor bevrijding van de vijf. Het lijkt erop dat dit proces niet in de rechtszaal alleen te winnen is, de publieke opinie wereldwijd zal steeds belangrijker worden. Behalve de aandacht die aan deze zaak zal worden geschonken op regionale bijeenkomsten zal er een nationale manifestatie zijn op 14 september in het Centrum voor Wereldvrede en Milieu EMMA te Utrecht. Ons comité stelt uw aanwezigheid en uw handtekening zeer op prijs. Zie voor bijzonderheden de advertentie elders in deze aflevering.

(*) Namens het Steunpunt 'Free the Five'.

N.b.: Het Steunpunt 'Free the Five' werkt samen met het solidariteitscomité CubaSol dat een nieuwsbrief uitgeeft die buiten de vakantietijd zoveel mogelijk maandelijks uitkomt. Deze wordt alleen per e-mail verspreid. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar corrie.van-dijk@planet.nl, dan komt u op de mailinglijst. Behalve informatie over ontwikkelingen op Cuba wordt op de nieuwsbrief ook melding gemaakt van campagnes, openbare bijeenkomsten, ervaringen en verslagen van bezoeken aan en vanuit Cuba.