Winst, winst, winst!

Vol schap in Griekse supermarkt. De prijzen rijzen zeer snel. De neoliberale politiek van de twee grote partijen (ND en Pasok) brengt de Griekse bevolking steeds grotere problemen. (Foto Flickr)
De affiche van de KKE is gericht tegen de politiek van de sociaaldemocratische Pasok. (Foto Flickr)

Anna Ioannatou

Met een nieuw corruptieschandaal en de hoogste prijsstijgingen vooral in de voedingssector blijft Griekenland (het derde land in Europa met de meeste corruptie) trieste records slaan. Wat echter in de eindeloze tv-'debatten' (die overigens meestal meer op ordinaire ruzies lijken) van de laatste weken nooit genoemd wordt (tenzij door een vertegenwoordiger van de KKE, die zelden wordt uitgenodigd), dat zijn de gigantische stijgingen van de winsten van de 'grootgrutters', die in de eerste drie maanden van 2008 soms zelfs opliepen tot 3.417 procent.

Ondertussen kwam de regering stumperig met een pakket van maatregelen ter bescherming van de laagste inkomens, zoals bijv. het 'bevriezen' of zelfs het laten zakken van de prijzen in supermarkten. Van de supermarktondernemers werd gevraagd de prijs van waren van hun keus te laten dalen of te bevriezen. Al snel werd het bedrog duidelijk, want de periode voor de daling of bevriezing werd gebruikt voor een prijsstijging, die spoedig daarna 'bevroren' werd of de prijzen daalden weer tot op het niveau van voor de stijging.

Ondertussen werd er druk gebabbeld over het nut van een goede concurrentiepositie. De Communistische Partij van het land (KKE) gaf begin juni een verklaring uit, waarin onderstreept werd dat de voor de bevolking verstikkende duurte "het resultaat is van een reeks maatregelen en herstructureringen, die al jaren bewust door de regeringen van Pasok en Nea Dimokratia toegepast werden. Deze partijen volgden daarmee de lijn van de Europese Unie met als doel de inkrimping van lonen en pensioenen en de aderlating van het kleine en middelgrote bedrijfsleven terwille van de winstvergroting en de concurrentiepositie van het grote kapitaal."

Politiek in dienst van het kapitaal

Het officiƫle standpunt van de ministers van Financiƫn van de eurozone - een standpunt dat door de Griekse regering verwelkomd werd - is zich niet te mengen in prijsvorming, een bewijs van hun strategische keus in dienst van het grootkapitaal.

Op grond van een studie van de Bank van Griekenland, leeft tenminste 1 op de 5 Grieken onder de armoedegrens en 450.000 kinderen 'leven' in staat van absolute 'verelendung'.

Ter vergelijking een paar gegevens die de eerste drie maanden van 2008 betreffen: de totale winsten van 12 ondernemingen in de sector voedselproductie gaven een stijging te zien van 278,3 procent (van 2,01 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2007 tot 7,61 miljoen in de eerste drie maanden van 2008).

Deze enorme stijging heeft niets te maken met een stijging in de consumptie. Integendeel, deze zakte steeds meer, omdat steeds meer mensen steeds minder kunnen betalen. De stijging van de omzet bleef ver achter bij de stijging van de winsten en gaf in sommige van de bedrijven in kwestie zelfs een daling te zien, ondanks de voortdurende prijsstijgingen. Bijvoorbeeld de supermarktketen Vasilopoulos, die een winststijging van 60,3 procent te zien gaf, terwijl de omzet met 15,1 procent steeg...

Ter illustratie nog een paar klinkende voorbeelden van nettowinsten van bedrijven in de voedingssector.

BedrijfWinst (in miljoen euro)Winstvoet
Allatini1,1+512,7%
Katselis 1,59 +238%
Karamolengos 0,546 +77,3%
Kreka 0,203+33,6%
Creta Farm 0,932+13%
Kri-Kri 0,649+17%
Kylindromili K.Sarandopoulos 0,360+1284,4%
Chatzikraniotis 0,211+3416,7%

Bovenstaande gegevens wijzen nog weer eens in de richting van een van de steeds groeiende tegenstellingen van het kapitalisme: aan de ene kant de overvloed aan producten bij steeds meer rijkdom in steeds minder handen, maar aan de andere kant steeds minder koopkracht voor steeds grotere aantallen consumenten.

Wie gaat al die overproducten kopen? Lenen dus! Lenen voor spullen, huizen, vakantie, studie, bruiloften, begrafenissen enz. enz. Schulden, schulden en nog eens schulden met een steeds oplopende rente voor de terugbetaling. En aan de andere kant winsten, winsten en nog eens winsten. Wanneer gaat de bom barsten?