De Cuba Vijf

"Terwijl een beruchte terroristenmisdadiger zoals Luis Posada Carriles bijna een rode-loperbehandeling ontvangt door het gerechtelijk systeem van de VS, worden onze vijf antiterroristische helden onschuldig vastgehouden in de gevangenis en twee van hen wordt het recht op bezoek niet toegekend. Een flagrant voorbeeld van morele dubbele-standaards." Oscar de los Reyes, ambassadeur van Cuba in Nederland, 21 augustus 2008.

Ontwikkelingen in het proces tegen de 'Cuba-5'

Rechtssysteem VS zinkt weg in drijfzand

Op 12 september a.s. is het al 10 jaar geleden dat vijf Cubanen in Miami door de FBI van hun bed werden gelicht en opgesloten als terroristen die de VS van binnenuit zouden bedreigen. Na 17 maanden eenzame opsluiting werden zij in 2001 veroordeeld voor het beramen van moord, opzet tot spionage en bedreiging van de nationale veiligheid. Aan dit schandalige onrecht moet zo snel mogelijk een einde komen.

Ze bevonden zich in de VS met als enige opdracht terreuraanslagen tegen Cuba te voorkomen. Zij waren door de regering in Havana gevraagd om te infiltreren in anti-Cuba-terreurgroepen en hun plannen voor sabotage en moordaanslagen door te geven aan de autoriteiten op het eiland. Zo konden 170 aanslagen verijdeld worden en veel mensenlevens gespaard. Het waren strijders tegen terreur in een land dat de 'war on terror' uitgeroepen had.

Na 10 jaar kennen deze vijf mensen nog steeds geen gerechtigheid. Ze zijn het slachtoffer van de machtspolitiek van de VS tegenover het kleine Cuba. Hun proces sleept zich voort van hoorzitting naar hoorzitting. Het bezoek van hun familieleden wordt bemoeilijkt en in het geval van twee van de echtgenotes reeds 10 jaar niet toegestaan. Nochtans verklaarde de Werkgroep voor Arbitraire Detenties in 2005 dat de opsluiting van de 'Vijf' een overtreding is van het internationaal recht en maande de VS aan de zaak in orde te brengen. Amnesty International heeft ernstige vragen bij de rechtsgang en ondernam reeds verschillende stappen rond de schending van het bezoekrecht.

Korte chronologie van het proces:


1999: 12 september arrestatie van het 'Wasp Net'.
1999: De 'Vijf' worden in staat van beschuldiging gesteld voor 26 overtredingen.
2000: Eis van de verdediging voor een andere plek buiten Miami Dade wordt door rechter Joan Lenard op 27 juli verworpen. Een jurykandidaat verklaart: "Ik vrees voor mijn veiligheid".
2001: maart/april: Admiraal Carrol & Kolonel Buchner: "de CIA en het Witte Huis waren gewaarschuwd voor illegale terreur vanuit Miami". Generaal Charles Wilhelm: "er vond geen spionage van staatsgeheimen plaats". De jury verklaart "op alle punten schuldig". Vaststelling van de straffen.
2002: De 'Vijf' worden verspreid over alle uithoeken van de VS. Olga en Adriana krijgen geen visum en Olga wordt na drie maanden hechtenis de VS uitgezet. Advocaat Weinglass (voor Antonio) eist heropening van het proces en toegang tot de processtukken. Door rechter Lenard geweigerd.
2003: Alle advocaten tekenen beroep aan bij het 11de district van Atlanta voor een nieuw proces. Deze procedure wordt ontvankelijk verklaard.
2004: 10 maart: Hearing voor drie rechters van het Hof van Beroep in Atlanta. Inmiddels zijn er 160 'Free the Five'-groepen actief met manifestaties, petities en publicaties.
2005: De VN-werkgroep 'willekeur bij detentie' verklaart de rechtsgang illegaal wegens partijdigheid door en intimidatie jegens de jury en de zwaarte van de opgelegde straffen. Het Hof van Beroep in Atlanta verklaart de veroordelingen nietig en eist een nieuw proces buiten Miami. Het OM in Miami vraagt en verkrijgt een nieuw oordeel van het voltallige Hof (12 rechters). De visa voor Olga en Adriana worden weer geweigerd. De VN-mensenrechtencommissie hekelt deze weigering.
2006: Er zijn 202 'Free the Five'-groepen in 80 landen actief. Amnesty International protesteert bij de VS-minister van BuZa over weigering van de visa en betwijfelt de eerlijkheid van het proces. Het voltallige Hof vanBeroep verwerpt de eis tot heropening van het proces. Het Amerikaanse Advocaten Gilde blijft de 'Vijf' steunen. Op 23 september demonstreren duizenden in protest voor het Witte Huis. De verdediging komt met negen punten waartegen verder beroep wordt aangetekend.
2007: Hoorzitting over deze punten, die ontvankelijk worden verklaard. De verdediging hekelt het gebrek aan bewijs van 'beraming van moord' en van 'spionage tegen de nationale veiligheid van de VS', voorts de misleiding van de jury en achterhouding van argumenten die de verdediging aandroeg.
2008: Het panel van het Hof van Beroep houdt alle aangevoerde beschuldigingen overeind, alleen van drie van de vijf kunnen de straffen heroverwogen worden (wel door dezelfde rechter in Miami!). De Orde van Amerikaanse Advocaten noemt deze uitspraak politiek gemotiveerd en zonder onderbouwing en hekelt het opnieuw rekken van dit gemanipuleerde proces.

Brief uit de gevangenis van Marianna (Florida)

Boodschap van René Gonzalez namens de 'Vijf'

Beste vrienden en supporters,

Op 12 september a.s. is het 10 jaar geleden dat wij gearresteerd werden. Door ons toen gevangen te zetten volgde de VS-regering een weloverwogen politiek doel. Het volle gewicht van haar juridische instanties en haar corrupte systeem werd ingezet ten gunste van de terroristen en criminelen die wij in Miami bestreden.

Geen wonder dat ons proces doelbewust geheimgehouden wordt voor het Amerikaanse volk. Volstrekt tegengesteld aan de traditie van de dominante media lijkt niemand er belang in te stellen het publiek te laten smullen van een langdurige spionagezaak of om de kans aan te grijpen dit sensatiedraaiboek te vertonen. Niemand schijnt dit te willen gebruiken als een unieke ingang om te waarschuwen tegen de bedreiging van de nationale veiligheid van de VS. Niemand trekt profijt uit de mogelijkheid voor de nog altijd populaire sport om communistisch Cuba te belasteren.

Terwijl vijf gevaarlijke communistische spionnen gezamenlijk straffen kregen van vier keer levenslang plus 75 jaar is niemand belangstellend naar het gevaar waar de VS aan ontsnapt zijn, gezien de geweldige omvang van de straffen. De vrije pers vlucht weg uit de gerechtszaal en de vierde macht, even onderdanig als de andere drie, zegt interviews af en houdt de rechtszaak angstvallig uit de publiciteit.

Dit alles toont dat wij oog in oog staan met een moeizame strijd om de waarheid te onthullen voor het volk van dit land. Het toont tegelijk ook de buitengewoon humane aard van hen die zich betrokken tonen en de ernst van hun streven naar gerechtigheid. Allen hebben wij nog een harde strijd te leveren om het Amerikaanse volk bewust te maken, een strijd die vraagt om doorzettingsvermogen, initiatieven en grote fantasie. Vanuit onze vijf gevangeniscellen willen we jullie allen onze dankbaarheid betuigen om wat al bereikt is en ons volle vertrouwen geven voor wat nog gedaan moet worden.

Een warme omhelzing voor jullie van Gerardo, Ramón, Antonio, Fernando en René.

(bron: Cuban News Agency - 25 juli 2008)

Het Steunpunt 'Free the Five' is onderdeel van het solidariteitscomité 'CubaSol' dat een nieuwsbrief uitgeeft die buiten de vakantietijd zoveel mogelijk maandelijks uitkomt. Deze wordt alleen per e-mail verspreid. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar corrie.van-dijk@planet.nl. U komt dan op de mailinglijst. Behalve informatie over ontwikkelingen op Cuba wordt op de nieuwsbrief ook melding gemaakt van campagnes, openbare bijeenkomsten, ervaringen en verslagen van bezoeken aan en vanuit Cuba.
Secretariaat: Enk 69, 7621 EP - BORNE (joop.zwart@zonnet.nl).
Of: Keggedreef 15, 3561 JP - UTRECHT (corrie.van-dijk@planet.nl)
Websites: http://www.cubadefend.nl en http://www.cubasol.nl

Landelijke Manifestatie: 'Free the Five' 2008

Protestbijeenkomst tegen de slepende detentie van vijf Cubanen die hun land wilden vrijwaren van agressie door terroristen uit de VS.

Zondag 14 september 2008 te Utrecht, 12:30-17:00 uur
EMMA, Centrum voor Wereldvrede en Milieu, Cremerstraat 245, 3532 BJ

Vanaf Utrecht CS bus 4 of 5 richting Oog in Al
2de halte rechts Hasebroekstraat uitlopen naar Cremerplein, rechtsaf 200 meter. Met de auto de binnenstad vermijden. (Autovrije zondag in Utrecht!). Lopend is het een minuut of tien.

Met uitleg, zang en actie.
Medewerking van de Cubaanse ambassade, toelichtingen en film.

Apart kinderprogramma.
Entree volwassenen 3 euro, kinderen 1 euro.

Organisatie: Nederlands Solidariteitscomité 'Cubasol'/Steungroep 'Free the five' Nederland.

LET OP:
Op vrijdag 12 september om 14:00 uur is er een picketline voor de vrijlating tegenover het Amerikaanse consulaat, Museumplein, Amsterdam in het kader van acties in alle hoofdsteden. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de vijf Cubaanse helden werden gevangengenomen. Een aantal van hen mag zelfs geen bezoek ontvangen van familie.

We roepen op voor de onmiddellijke invrijheidsstelling van Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González en René González. In afwachting daarvan hebben ze recht op het wettelijk voorzien familiebezoek.

We eisen gerechtigheid: vrijheid voor de Vijf nu!

Laat je stem horen! Kom naar de picketline en neem deel aan de bijeenkomst!

Solidariteitsbetuiging

Een brief ter ondersteuning van de vijf en van protest tegen de politisering van het proces gaat met zoveel mogelijk handtekeningen naar instanties in de Verenigde Staten en naar een bevoegde procureur van de Verenigde Naties om de situatie van de vijf Cubanen onder zijn aandacht te brengen. De tekst zal op 12 en 14 september worden uitgereikt en de handtekeningen worden daarbij verzameld.