Vecht voor je recht in Griekenland

Griekse toeristische bestemmingen moeten bereikbaar blijven (worden) voor de Griekse bevolking. Stop commercialisering van zon, water en lucht.

Anna Ioannatou

Het wordt elk jaar erger. Je woont in een land dat voor miljoenen een zeer aantrekkelijke vakantiebestemming is en zelf kun je niet op vakantie gaan. "Het recht van de werkende klassen om uit te rusten en op vakantie te gaan is een gebiedende noodzaak. Dit recht wordt steeds meer een onbetaalbare luxe. Dat is te wijten aan de aanslag die werkgevers plegen op het inkomen van de werkende mens en in veel ondernemingen wordt vakantie gewoon afgeschaft."

Dat is zo'n beetje de inhoud van een oproep van het Arbeiders Strijd Front (PAME), waarmee PAME-leden half augustus de straat opgingen in het kader van een aantal dagen durende actie op spoorweg- en busstations en in de havens. De 'grote trek' naar vakantiebestemmingen vindt rond half augustus plaats en talloze onderzoeken wijzen uit dat steeds minder mensen (kunnen) gaan en diegenen die het lukt gaan steeds korter.

Bijna de helft van de Grieken kan niet meer op vakantie en velen gaan maar een paar dagen. Buitenlanders met 'all-in'-reispakketten kunnen veel goedkoper in Griekenland op vakantie dan de Grieken zelf (hetgeen trouwens voor steeds meer buitenlanders ook moeilijker aan het worden is). Dat heeft weer tot gevolg dat steeds minder buitenlandse toeristen in plaatselijke restaurants gaan eten, want de hotels bieden buffet de hele dag door. Grote bedrijven, multinationals, monopolies maken zich steeds meer meester van de 'toeristenmarkt' en werpen zich op het 'product' vakantie. Voor veel 'gewone' Grieken wordt het zomerinkomen (vaak nauwelijks meer dan een maand) dan ook steeds krapper en onzekerder. In steeds meer gevallen kun je beter van 'vegeteren' spreken.

In de oproep van het PAME wordt er voorts nog op gewezen dat voor de regeringen van de laatste jaren (dus de nu regerende 'centrumrechtse' Nea Dimokratia en de eerder regerende 'centrumlinkse' Pasok) en voor reders en hotelondernemingen vakantie, bossen, stranden en het hele leven duurbetaalde koopwaar is. De winsten van laatstgenoemden zijn ondertussen wel de hoogte in geschoten met meer dan 13 miljard euro.

Het PAME eist:

Zijn ze nu helemaal gek geworden bij het PAME? Nee, want als je naar de winsten van de 'grote' ondernemers kijkt, dan blijkt er geld genoeg te zijn. De kwestie is dat het verkeerd terechtkomt en dat is weer een gevolg van de eigendomsverhoudingen. Dat weten ze bij het PAME drommelsgoed, maar een eerste stap is de werkende mensen ertoe op te roepen niet langer te dulden dat werkgevers de vruchten plukken van hun werk en van dure vakanties genieten. De geproduceerde rijkdom komt diegenen toe die ervoor gewerkt hebben!