China en Tibet

Het imperialistische Westen probeert overal ter wereld raciale, etnische en religieuze tegenstellingen aan te wakkeren in landen waar zijn invloed klein is of tanende. Dit leidt - indien de activiteiten succesvol zijn - tot scheuringen die de betreffende landen aanzienlijk verzwakken of zelfs diret onder westerse invloed brengen, zoals in Joegoslavië. Het begip 'balkanisering' staat voor deze politiek. De komende jaren zal worden geprobeerd om China te 'balkaniseren'. Tibet is daarvan maar één voorbeeld.
(Foto WFDY)

China is geen makkelijk onderwerp. China is een immens groot land met veel interne tegenstellingen en een - ook voor ons - lang niet duidelijke toekomst. Er zitten veel - soms tegenstrijdige - kanten aan de 'kwestie' China. Het is gezien het toenemende belang van China in de wereld van groot belang dat er meer aandacht aan dit immens grote land wordt geschonken in onze partij en krant. Uiteraard geldt dat voor meer kwesties die we niet hebben uitgewerkt en waaraan we nog aandacht moeten schenken. Maar voor China geldt dit met voorrang.

Het is om die reden dat we een zeer kritische ingezonden brief plaatsen naar aanleiding van het artikel 'China, Tibet en de Amerikaanse contrarevolutie. Vaak zijn toon en inhoud van ingezonden brieven van niet-leden te grof om serieus te worden genomen, laat staan om in Manifest te worden geplaatst. Ook deze reactie gaat hier en daar erg ver. Het gemak bijvoorbeeld waarmee tegenwoordig over genocide wordt gesproken doet geen recht aan de verschrikkelijke betekenis ervan. De vraag of de meerderheid van de Tibetaanse bevolking terugverlangt naar de feodale verhoudingen van weleer kan ten sterkste worden betwijfeld. Of de dalai lama zo onschuldig is als door de schrijver van de ingezonden brief wordt beweerd blijkt helemaal niet uit het handelen van deze 'geestelijke leider'. De zin waarin staat dat 'we' de Friezen wat gunnen lijkt om meerdere reden ook niet erg sterk.

Omdat de brief een oprechte en serieuze indruk maakt achten wij het - om de noodzakelijke discussie verder te voeren - het proberen waard om hem te plaatsen. Wij hopen op een grondige discussie over deze en andere kwesties met betrekking tot China.

Beste redactie,

Zojuist heb ik op jullie website het stuk gelezen: 'China, Tibet en de Amerikaanse contrarevolutie'. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik, als iemand die toch echt links is (overigens geen lid van de NCPN en geen communist), het hartgrondig oneens ben met dit stuk. Hoe kunnen jullie werkelijk met droge ogen beweren dat er in Tibet géén sprake is van culturele genocide? Het blijkt uit alles dat de Tibetaanse cultuur wordt onderdrukt door de Chinezen. Toegegeven: deze cultuur was een feodale en er is wellicht wat voor te zeggen om het met die structuur niet eens te zijn. Maar de huidige onderdrukking door de Chinezen is bepaald ook geen pretje, lijkt mij. Het merendeel van de Tibetanen heeft toch liever de oude structuur dan de huidige. Momenteel wordt elke Tibetaan behandeld als tweederangs burger, zonder vrijheid van religie en cultuur. Dat is een werkelijke culturele genocide.

Toegegeven: het zal de Amerikanen en de CIA goed uitkomen als Tibet onafhankelijk wordt. Op die manier gaat China flink op z'n bek. Maar dat is op geen enkele manier het streven van de dalai lama. Hij streeft niet naar onafhankelijkheid, maar naar autonomie en vrijheid. Zoiets als wij de Friezen gunnen, bijvoorbeeld. Is dat werkelijk te veel gevraagd? Ik begrijp dat jullie bang zijn voor het Amerikaanse imperialisme, ik ben dat zelf ook. Maar vergoelijkt dat werkelijk de onderdrukking van een compleet volk? Jullie plaatsen de zaken niet in het juiste perspectief en dit stuk getuigt van een paranoïde instelling waar de linkse politiek en zaak niet beter van wordt. En oké, ik weet dat dit een vertaling/bewerking is van een oorspronkelijk Amerikaans stuk, maar aangezien het op jullie site staat mag ik er neem ik aan vanuit gaan dat het ook jullie standpunt is.

Een strijdbare groet,

Rick H.