Pyongyang eist onmiddellijk einde van gezamenlijke militaire oefeningen

De Koreanen komen eraan! Maar dan als imponerend circus. Zij treden op van 26 tot en met 30 augustus in het Amsterdamse Carré (Foto: Stardust Circus International BV)

Redactie buitenland

Een woordvoerder van de 'Panmunjom Missie' van het Koreaanse Volksleger heeft op maandag 18 augstus jl. een verklaring afgegeven waarin Noord-Korea de misdadige 'Ulji Freedom Guardian', de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS die op 18 augustus jl. zijn gestart, afwijst.

De verklaring bracht in herinnering dat de KPL (Koreaans Patrouille Leger) de Amerikaanse militairen er al eerder op heeft gewezen dat dergelijke gezamenlijke legeroefeningen de 'Koreaanse Wapenstilstand Overeenkomst' tarten en ervoor kunnen zorgen dat er een extreem gespannen situatie op het Koreaanse schiereiland ontstaat.

De KPL heeft de VS gevraagd om deze voorgenomen roekeloze oorlogsmanoeuvres af te blazen. Ondanks dat zijn de VS toch gestart met de gezamenlijke militaire oefeningen, daarmee het verzoek van de de KPL negerend.

De verklaring ging als volgt verder:

De gezamenlijke militaire oefeningen, gebaseerd op een nieuw oorlogsscenario van het leger van de VS, betreffen nieuwe manoeuvres bedoeld om het Noorden binnen te dringen. De oefeningen zijn namelijk gericht op het opvoeren van de capaciteit voor grondoperaties, door het gebruiken door manschappen van het Zuid-Koreaanse marionettenleger van o.a. "kogelvesten voor onvoorziene situaties" op het Koreaanse schiereiland. De oefeningen zijn ook bedoeld om de effectiviteit te verbeteren van de imperialistische VS-aanvalskrachten, in de vorm van midden- en langeafstandsprecisieraketten en snelle aanslagen vanaf zee en uit de lucht op de strategische bases van de Democratische Volks Republiek Korea (DVRK).

Gedurende de afgelopen periode bleven de heersende groepen in de VS vijandig staan tegenover de DVRK. En de Lee Myung Bak-kliek [Nvdr, president van Zuid-Korea] stuurt aan op een ineenstorting van de inter-Koreaanse betrekkingen en op een zeer gevaarlijke situatie op het Koreaanse schiereiland. Blind voor politieke en militaire aangelegenheden wakkeren zij oorlogshysterie aan, loven de "versterkte alliantie tussen Zuid-Korea en de VS" om de niet bestaande "dreiging" van Noord-Korea te kunnen weerstaan en "verpletterende vuurgevechten en preventieve aanvallen te kunnen starten". Deze feiten bewijzen dat de VS en de conservatieve krachten in Zuid-Korea erop gebrand zijn om koste wat kost een oorlog te ontketenen in Korea.

De oorlogszuchtige krachten in de VS en Zuid-Korea bereiden met de gezamenlijke militaire oefeningen een "preventieve oorlog" voor tegen de DVRK. Tegelijkertijd ontkracht het conservatieve leger van de VS een reeks van positieve veranderingen in het proces van denuclearisering, door de DVRK opnieuw te brandmerken als "schurkenstaat".

De KPL kan geen passieve toeschouwer blijven in dit scenario, maar zal met een daadkrachtige wraakactie reageren op deze doortrapte handelwijze van de VS, die enerzijds achter de schermen de DVRK militair wil verstikken, maar anderzijds gesprekken voert over het realiseren van de denuclearisering.

Wie de soevereiniteit en het waardevolle socialistische systeem van de DVRK en de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland bedreigt, zal niet kunnen ontsnappen aan de genadeloze vergeldingsslagen van de KPL.

De strijdkrachten van de VS moeten zich gedragen in overeenstemming met de ontwikkelingen van dit moment en onmiddellijk de gezamenlijke agressievemilitaire oefeningen beëindigen.

Bron: KCNA, Pyongyang, 18-8-2008, vertaling J.Bernaven.