Dmitry Rogozin: betrekkingen Rusland-NAVO heroverwegen

Saakashvili en VS-generaal William B. Garrett. Innige politieke en militaire samenwerking tussen Georgiƫ en de VS.

Redactie buitenland

De betrekkingen tussen Rusland en de NAVO zullen volgens Dmitry Rogozin, de Russische ambassadeur bij het Noordatlantische bondgenootschap, in heroverweging worden genomen. Hij verklaarde in een gesprek met het Moskouse dagblad 'Rossiyskaya Gazeta' dat Rusland het recht heeft bepaalde conclusies te trekken uit de reactie op de ontwikkelingen rond Zuid-Ossetiƫ door de partners van zijn land.

Rogozin vroeg er begrip voor dat door het blokkeren door de Verenigde Staten van de vergadering van de Rusland-NAVO-raad over de gerezen kwestie, Moskou andere wegen zal vinden om de situatie te bespreken, eventueel middels bilaterale politieke consultaties.

Hij vond de verklaringen van de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, dat Rusland zijn toevlucht heeft genomen tot het gebruik van excessief geweld om de belangen van de burgers van zijn land veilig te stellen, onacceptabel. Des te meer omdat de verklaring werd afgelegd door de leider van een organisatie die burgerdoelen en de bevolking van Joegoslaviƫ in 1999 bombardeerde.

Bron: Voice of Russia, Moskou, 18-8-2008, vert. WvdK.