Chávez krijgt steun voor nationaliseringen

Presindent Hugo Chávez krijgt steun voor zijn nationaliseringen.

Redactie buitenland

Vakbondsleiders, socialistische activisten en andere Venezolaanse burgers toonden op 18 augustus jl. publiekelijk hun steun aan het door president Hugo Chávez aangekondigde proces om de cementindustrie te nationaliseren. De leden van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), die geleid wordt door Chávez, begonnen een actieve wake op 17 augustus bij de ingang van de fabriek 'Cementos van Mexicanos' (CEMEX), in de stad Guanta, gevestigd in het noordwesten van de staat van Anzoategui.

Aan de demonstratie, die door Jonathan Marin werd geleid, namen ook deel de burgemeesterskandidaat van de PSUV voor de havengemeente, vertegenwoordigers van de gemeenteraden, werknemersorganisaties, militaire reservisten en voormalige werknemrs van CEMEX.

Tijdens een demonstratie schold Chávez de schulden kwijt van zo'n 18.000 landarbeiders in de staat Guarico en sprak hij zich uit ten gunste van een voortdurende strijd tegen de grote landeigenaren om de voedselproductie van het land te verhogen, meldde Prensa Latina. Venezuela voert momenteel 80 procent van zijn levensmiddelen in.

Cement- en staalindustrie

Chávez had dit jaar al de overname van de cementindustrie door de staat bekendgemaakt, waarbij veel buitenlandse ondernemingen betrokken waren. In het afgelopen jaar werden reeds de telefoonmaatschappij CANTV, de elektriciteitsmaatschappij Electricidad de Caracas en delen van de zware olie-industrie in de Orinoco-delta en het grootste staalconcern van het land (Ternium-Sidor) genationaliseerd. Ter gelegenheid van de nationalisatie van het staalconcern zei Chávez voor honderden arbeiders bij de hoofdzetel van de maatschappij dat de tot nog toe door het Argentijns-Italiaanse concern Techint gecontroleerde onderneming nu socialistisch was geworden en eigendom van het volk en noemde het een historische dag.

De nationalisering van Sidor maakte een eind aan een tienjarig neoliberaal bedrijfsbeheer. De vroegere staatsonderneming werd in 1998 geprivatiseerd. Tot nieuwe baas van het concern benoemde de staatsleider minister van Basisindustrie Rodolfo Sanz.

Met de bijna 12.000 arbeiders werden volgens Chávez de "beste arbeidsvoorwaarden in de geschiedenis van Sidor en de Venezolaanse arbeidersklasse" afgesproken. De nationalisering werd eind maart na een jaar durend loonconflict aangekondigd.

Bronnen: VK, en Granma