Verbeteringen in de Cubaanse economie nodig

Reactie buitenland

De minister van Economie en Planning, Jose Luis Rodriguez, rapporteerde op 7 juli jl. aan de commissie van Economische Zaken van het Cubaanse parlement over de staat van 's lands economie en de resultaten van een uitvoerige studie over consumentenuitgaven en andere zaken met betrekking tot commerciƫle kleinhandelsproducten om interne financiƫle onevenwichtigheid te vermijden.

De vergadering werd geleid door Osvaldo Martinez, voorzitter van de parlementaire commissie.

Rodriguez meldde dat nieuwe aanpassingen en beperkingen moeten worden doorgevoerd in de nationale economie tijdens het tweede semester van 2008 en in 2009 om de gevolgen van de omhoogschietende internationale prijzen voor voedsel en olie te kunnen opvangen.

De minister vergeleek de groei-indicatoren per sector met dezelfde periode in 2007. De landbouw groeide met 7,5 procent, de industrie met 6,2 procent, toerisme tussen 14 en 15 procent en een sterke groei werd geregistreerd in de bouw en de energie-investering. Rodriguez zei dat de salarissen gemiddeld met 4,6 procent waren gestegen, terwijl de productiviteit slechts met 3,5 procent was toegenomen.

Tijdens de vergadering keurde de commissie het definitieve rapport goed over de begroting van 2007, die een fiscaal tekort van 3,2 procent van het bbp vertoonde.

Bron, GRANMA, SUSANA LEE Susan.ll@granma.cip.cu,
8 juli 2008, vert. wvdk.