Amerikaanse provocaties op Koreaans schiereiland

Redactie buitenland

Het Noord-Koreaanse Nieuwsagentschap (KCNA) heeft scherpe kritiek op het provocatieve handelen van de VS, bedoeld om het denucleariseringsproces op het Koreaanse schiereiland onderuit te halen.

De Verenigde Staten stellen opnieuw de 'mensenrechtenkwestie' in de Democratische Volks Republiek Korea (DVRK) aan de orde. Dat blijkt duidelijk uit het feit dat president Bush van de VS tijdens zijn rondreis door Aziatische landen rondbazuint dat hij de "mensenrechtenkwestie" zal inzetten als "gespreksonderwerp bij de onderhandelingen met Noord-Korea".

Wij wijzen dit categorisch af en zien dit als een opzettelijke actie van de VS, enerzijds om het proces van het 'Zeslandenoverleg' te dwarsbomen en anderzijds om niet te hoeven voldoen aan de actiepunten van de overeenkomst van het Zeslandenoverleg op 3 oktober jl. over de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. [1]

Het naar voren schuiven van de 'mensenrechtenkwestie' door de VS is een inmiddels bekende tactiek die de VS gebruiken om gesprekken te vertragen of te laten mislukken. Nu gebruikt als poging om hun vijandige politiek ten opzichte van de DVRK voort te zetten. Dit is glashelder geworden gedurende het verloop van het Zeslandenoverleg.

Tijdens de derde sessie van deze overleggen, in juni 2004, werden alle partijen die deelnamen het erover eens dat zij zouden handelen volgens het principe van 'voor wat hoort wat'.

Maar het overleg was nog maar nauwelijks beëindigd of de regering van de VS deed een wetsvoorstel en vervolgens werd de 'Noord-Koreaanse Mensenrechten Wet' aangenomen. De VS gingen zelfs zo ver dat zij een leugenverhaal verspreidden over het "testen van giftig gas op mensen", gebaseerd op "getuigenissen van overlopers uit het Noorden", waarmee Noord-Korea werd gebrandmerkt als "schender van mensenrechten".

Zelfs na het vaststellen van de gezamenlijke verklaring van de zes landen op 19 september 2005 voerden de VS hun 'mensenrechtenoffensief' tegen de DVRK verder op, waarbij zij ook woorden in de mond namen als "huichelarij" en "drugssmokkel". Daarmee bemoeilijkten de VS de voortgang van het Zeslandenoverleg en de uitvoering van de gezamenlijke verklaring. [2]

De VS bedachten zelfs een verhaal over "illegale handel" en namen vervolgens sanctiemaatregelen tegen Noord-Korea, hun dialoogpartner. Daardoor werden de reeds geplande bijeenkomsten van het Zeslandenoverleg afgelast en raakten voor meer dan een jaar in een impasse.

Het tumult dat de VS opnieuw maken over de 'mensenrechten' is onderdeel van hun opzettelijke plan te voorkomen dat het Zeslandenoverleg daadwerkelijk vooruitgang boekt en om het proces van denuclearisering op het Koreaanse schiereiland te laten mislukken. Zoals bekend heeft Noord-Korea een nauwkeurige en volledige lijst overhandigd van al zijn nucleaire activiteiten, zoals afgesproken in de overeenkomst van het Zeslandenoverleg op 3 oktober 2007. Een belangrijke politieke compensatie in de overeenkomst voor het vrijgeven van de lijst door Noord-Korea was de belofte van de VS om de DVRK te schrappen van hun lijst van 'staatssponsor van terrorisme'. De VS hebben zich echter niet aan hun afspraak gehouden, terwijl de overeengekomenuiterste datum daarvoor al is verstreken.

Dit is duidelijk een schending van het principe van 'voor wat hoort wat', dat essentieel is voor het realiseren van denuclearisering. De uitvoering van de tijdens het Zeslandenoverleg overeengekomen afspraken is vertraagd ten gevolge van het verraderlijke gedrag van de VS. De VS hebben de mensenrechtenkwestie opgerakeld vóór het verstrijken van de deadline die zij hadden gesteld voor het schrappen van de DVRK als 'staatssponsor van terrorisme'. Reden daarachter is hun sinistere doel om de verantwoordelijkheid van de vertraging van de uitvoering van de 3 oktober-overeenkomst af te schuiven op Noord-Korea. Dit bewijst dat de VS proberen de druk op de DVRK op te voeren terwijl ze het Zeslandenoverleg laten voortslepen zonder enig resultaat en geen daadwerkelijke interesse tonen in het oplossen van de nucleaire kwestie tussen de DVRK en de VS via dat overleg.

Laat het duidelijk zijn: er is geen 'mensenrechtenkwestie' in de DVRK waarvan de VS de mond vol hebben. Het Koreaanse volk heeft onder het socialistische systeem gelijke vrijheid en rechten en vormt één grote familie. Het consistente bevolkingsbeleid van de regering van de DVRK is erop gericht de rechten van alle inwoners te garanderen op een verantwoordelijke manier.

In de DVRK, gebaseerd op het Juche-idee, [3] werken alle arbeiders naar hun mogelijkheden en wensen en leiden een oprecht leven, met veel mogelijkheden om te studeren en zich te ontplooien. Het is volkomen onlogisch dat de VS praten over de 'mensenrechtenkwestie' en daarbij deze werkelijkheid negeren. Terwijl er in de VS zelf sprake is van een ernstige 'mensenrechten- kwestie'. Het is een schurkenstaat die miljoenen inheemse indianen heeft uitgeroeid en rijkdom heeft vergaard door slavenhandel. Het is een land waar de almachtige dollar de boventoon voert en een 'fin du siècle'-levensstijl, gebaseerd op de wet van de jungle. De verarming van het geestelijke en culturele leven van de Amerikanen wordt actief bevorderd door de instituties, waardoor de bevolking in de afgrond wordt gedreven van corruptie, wanhoop en misdaad. Dit is het werkelijke beeld van de hedendaagse Amerikaanse samenleving.

De VS-regering heeft de 'Cuban Adjustment Act' [4] gefabriceerd die al veel slachtoffers heeft gemaakt en het al meer dan 40 jaar voor veel onafhankelijke landen onmogelijk maakt om vooruitgang te boeken. Diezelfde VS hebben ook de soevereiniteit van Irak geschonden, gebaseerd op valse informatie en met gewapende macht, waarbij zij zonder onderscheid ook bommen hebben laten vallen op onschuldige en vredelievende burgers waaronder ook kinderen. Dit was de duidelijkste manifestatie van de schending van mensenrechten. De VS, vervloekt en afgekeurd als de 'koning van de schending van de mensenrechten', gedragen zich nog steeds alsof zij de 'rechter van de mensenrechten' zijn. Dit is niets anders dan een schertsvertoning van de VS, die niet weten waar zij staan en zich niet schamen voor zichzelf.

De 'mensenrechten'-kletskoek, bedacht door hooggeplaatste functionarissen, wijst erop dat de VS niet uitgaan van het erkennen en respecteren van de dialoogpartner. De VS gaan door met de door hun politiek ingegeven provocaties, zoals blijkt uit de ophef die ze maken over de niet bestaande 'mensenrechtenkwestie' in de DVRK, een aanwijzing voor hun diepgewortelde haat en vijandigheid ten opzichte van Noord-Korea.

Deze houding zorgt bij de DVRK en de andere betrokken landen voor scepsis over de intentie van de VS om de overeenkomt van 3 oktober 2007 uit te voeren. Zulke provocatieve acties van de VS, als het zwartmaken en op zijnplaats zetten van hun dialoogpartner, zullen er niet voor zorgen dat het Zeslandenoverleg enige vooruitgang boekt in een positieve richting.

Noten:
[1] de DVRK, Zuid-Korea, VS, Rusland, China en Japan voeren sinds 2003 het Zeslandenoverleg. Hoofddoel van deze overleggen is denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. De deelnemende landen geven aan dit op vreedzame wijze te willen bereiken.
[2] In de genoemde verklaring zegt Noord-Korea bereid te zijn al zijn kernwapens en nucleaire programma's te elimineren en weer lid te willen worden van het Non Proliferatie Verdrag en zich wil houden aan de IAEA-veiligheidsvoorschriften. Wel verklaart het land recht te hebben op vreedzaam gebruik van nucleaire energie. Washington verklaart dat het geen nucleaire wapens heeft op het Koreaanse schiereiland en niet de intentie heeft om Noord-Korea aan te vallen of te bedreigen met nucleaire noch met conventionele wapens. Zuid-Korea heeft op dit ogenblik geen kernwapens op haar grondgebied en zal er in de toekomst ook geen (laten) ontwikkelen.
Tijdens het overleg hebben Noord-Korea en de VS ook afgesproken elkaars soevereiniteit te respecteren en stappen te zullen zetten om hun onderlinge betrekkingen te normaliseren.
[3] Betreft een door Kim Il Sung ontwikkelde filosofie, die een belangrijke plaats inneemt in de Noord-Koreaanse samenleving.
[4] Eén van de migratiewetten van de VS, in werking sinds 1966, die Cubanen toegang tot de VS geeft op voorwaarde dat ze illegaal komen!

Bron: KCNA, Pyongyang, 18-8-2008, vertaling J.Bernaven.