Politieke oliecontracten Irak naar het Westen

Redactie buitenland

Vier internationale oliemaatschappijen stonden - volgens de Amerikaanse krant International Herald Tribune - eind juni op het punt grote contracten binnen te halen in de olie-industrie van Irak. Shell, BP, Total en ExxonMobil zijn in gesprek met het ministerie van Olie in Irak over service-contracten voor de olie-industrie.

Deze contracten geven de maatschappijen volgens de krant een uitstekend uitgangspunt voor onderhandelingen over een belang in de oliewinning in het land.

De contracten zijn niet geveild maar worden gegund. De westerse maatschappijen zetten daarmee de concurrentie uit onder meer China, Rusland en India in de kou. De contractpartijen zijn op Total (Frans) na gevestigd in landen die betrokken zijn of waren bij de oorlog in Irak en het verjagen van dictator Saddam Hoessein. ExxonMobil is Amerikaans, Shell is Brits-Nederlands en BP is Brits. Dat het de Verenigde Staten met hun inval vooral te doen was om de olie - en niet om het verdrijven van een meedogenloze dictator - wordt door deze contractonderhandelingen met de westerse maatschappijen bevestigd.

De vier ondernemingen waren al eerder betrokken bij oliewinning in Irak, tot de olievelden in 1972 werden genationaliseerd door Saddam Hoessein. Met de veronderstelde grote oliereserves van Irak (en de huidige hoge prijzen voor olie) kan de aanwezigheid in het land zeer lucratief zijn.

Volgens de Herald Tribune waren 46 bedrijven geïnteresseerd in de servicecontracten, waaronder de grootste olieconcerns van China, Rusland en India.
Bron: VK, 20-6-2008