Russen breken met NAVO

Redactie buitenland

Rusland heeft besloten de militaire samenwerking met de NAVO te staken wegens het conflict over Georgië. Een woordvoerster van de NAVO bevestigde donderdag jl. dat Moskou had laten weten dat het niet langer wil meedoen aan gemeenschappelijke militaire programma's met de NAVO.

In een vraaggesprek met de Volkskrant zei de Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, dat zijn land genoeg heeft van de 'cynische' opstelling van het bondgenootschap. Hij beschuldigt de NAVO ervan dat het bondgenootschap Georgië de hand boven het hoofd houdt, hoewel dat land volgens hem de oorlog is begonnen. "Wij willen geen nieuwe Koude Oorlog, maar we zullen de samenwerking met alle belangrijke projecten met de NAVO bevriezen", zegt Rogozin.

Rusland is vooral geïrriteerd over de beslissing van de NAVO-landen Georgië steun te verlenen, ook bij de opbouw van zijn leger, dat flink geleden heeft onder de Russische aanval. Daarmee gooit de NAVO alleen maar olie op het vuur, zei Rogozin eerder deze week. Moskou is ook woedend dat de NAVO nog steeds van plan is Georgië op den duur toe te laten als lid van het bondgenootschap.

Bron: VK, 22-8-2008