OPEN BRIEF

VS: handen af van Rusland en Georgië

Geen nieuwe oorlog, stop NAVO nu!

Wij zien met toenemende zorg dat de regering van de VS dreigt met nieuwe militaire bewegingen waardoor het gevaar ontstaat van een nieuwe oorlog, dit keer tegen Rusland. Het Bush-regime en de commerciële Amerikaanse nieuwsmedia hebben een anti-Rusland haatcampagne gelanceerd.

Maar zoals met de bezettingen van Irak en Afghanistan en de bedreigingen tegen Iran, is ook de dreiging van een militaire confrontatie met Rusland gebaseerd op een leugen. De waarheid, die door de meeste commerciële nieuwsmedia wordt verborgen, is dat Georgia's president Mikheil Saakashvili zijn, door de VS en Israël bewapende en opgeleide, strijdkrachten op het uiterst kleine autonome gebied van Zuid-Ossetië losliet, burgers vermoordde en aldaar gelegerde Russische vredestroepen aanviel. Pas daarna antwoordden Russische troepen.

Saakashvili is de president die 2000 Georgische jongeren zond om deel te nemen aan de door de VS geleide bezetting van Irak. De VS leveren de wapens voor zijn leger. De 'Special Forces' van de VS en Israëlische adviseurs en huurlingen leidden de Georgische militairen, die in juli drie weken gezamenlijke oefeningen met het Amerikaanse leger en marinecorps hielden. Wij wijzen erop dat net als Irak en Iran, Georgië zelf een prijs voor de oliemaatschappijen van de VS is, aangezien het een belangrijk doorvoerpunt voor Centraal-Aziatische olie is.

Er bestaat weinig twijfel over dat het bewapenen door de VS van Georgië en hun pogingen om Georgië in de NAVO te krijgen, het kader schiepen voor de Georgische invasie van Zuid-Ossetië die tot de dreiging van een nieuwe belangrijke oorlog leidde. Washington bedreigt Rusland ook door - tegen de wensen van de overweldigende meerderheid van de mensen aldaar - raketbases in Polen en de Tsjechische Republiek te plaatsen. Het omringen van Rusland door deze militaire alliantie van nieuwe leden van de NAVO is het grootste gevaar voor vrede en stabiliteit op wereldschaal.

Het is nodig eraan te herinneren dat de NAVO als militaire alliantie tegen de USSR werd opgericht met het doel het versterken van de kapitalistische controle en het verhinderen van socialistische revoluties in de koloniale landen van Europa die door de Tweede Wereldoorlog verzwakt waren.

Sinds het einde van de Sovjet-Unie en de ontbinding van het Warschaupact hebben de VS geprobeerd de NAVO snel uit te breiden en haar te veranderen in een militair instrument om de commerciële macht van de VS te consolideren, Rusland en China te omsingelen en de vroegere koloniale wereld te heroveren.

Ter overweging de volgende voorbeelden:

Joegoslavië: gebaseerd op de leugen dat de NAVO kleine landen verdedigde, vernietigde de VS-NAVO-interventie en -bombardementen het multinationale Joegoslavië en veranderde de Balkan in een verzameling van afhankelijke ministaatjes die door de VS en West-Europa worden bestuurd.

Afghanistan: gebaseerd op de leugen dat dit een politie-actie tegen terroristen was, heeft de VS-NAVO een zevenjarige bezetting uitgevoerd en liet het land achter in ruïnes en in slavernij.

Irak: hier was de leugen over de massavernietigingswapens zo flagrant en depositie van de VS zo zwak dat de meeste landen van de NAVO weigerden deel te nemen aan de bezetting en vernietiging van Irak.

Niemand kan geloven dat Bush vrede in Georgië bevordert. Het is tijd om niet alleen deze uitbreiding volledig tegen te houden maar ook de de oorlogsmachine van de NAVO te beëindigen door haar op te heffen.

Het is bemoedigend voor de vredesactivisten overal ter wereld dat ook Georgiërs zelf een verklaring hebben uitgegeven waarin de oorlogsmachine van Saakashvili werd veroordeeld. "De volledige verantwoordelijkheid voor deze broederoorlog", meldt het Georgische Comité voor Vrede, "voor de dood van duizenden kinderen, vrouwen en bejaarden, voor de inwoners van Zuid-Ossetië en Georgië ligt uitsluitend bij de huidige president, het parlement en de regering van Georgië." (11 augustus 2008)

Wij kunnen niet anders doen dan de bewoners van Georgië, die zich tegen de huidige president verzetten en geen deel willen zijn van de NAVO.

Wij eisen van Washington:

  1. Stop met inmenging in Georgië en de Kaukasus.
  2. Stop pogingen de militaire organisatie van de NAVO uit te breiden in de landen van Oost-Europa en de landen die aan Rusland grenzen.
  3. Stop de agressieve NAVO-militaire alliantie.
  4. Geen nieuwe oorlogen!

Deze brief werd ondertekend door honderden mensen en organisaties en verstuurd aan: de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, aan de media, president Bush, vicepresident Cheney, minister Rice, minister Gates en Congresleiders.