Na 20 jaar winterslaap daagt Rusland de westerse wereldorde uit

De beer wordt wakker

Premier Poetin en NAVO-zetbaas De Hoop Scheffer gezamenlijk aanwezig op NAVO-bijeenkomst. Maar de verhoudingen veranderen. Rusland heeft besloten de militaire samenwerking met de NAVO te staken wegens het conflict over Georgië en wil niet langer meedoen aan gemeenschappelijke militaire programma's met de NAVO. De NAVO brengt nergens oplossingen voor problemen en zeker geen vrede, maar wordt steeds meer ontmaskerd als imperialistisch bezettingsleger dat de belangen van de rijke toplaag in het Westen verdedigt ten koste van de sociale vooruitgang van werkenden en uitkeringsgerechtigden. De NAVO heeft schuld aan de dood, verwondingen en geestelijke problemen van tienduizenden gewone mensen die gedwongen of misleid het vuile werk moeten opknappen in Irak, Afghanistan en elders. Ontbindt de NAVO. Zestig jaar militaire onderdrukking was genoeg!

Dr. Farrukh Saleem

Rusland's 20-jarige winterslaap heeft Amerika tot de enige heersende wereldmacht gemaakt. Een half jaar voordat de NAVO haar 60ste verjaardag gaat vieren laat Rusland echter met militaire middelen weten geen unipolaire wereld meer te accepteren. Gedurende 20 jaar heeft Amerika Rusland omsingeld met vazalstaten: de drie Baltische Sovjetrepublieken en ook Slovenië, Slowakije, Bulgarije en Roemenië werden ingelijfd in de NAVO. In 1994 werd de voormalige Sovjetstaat Georgië overgehaald om zich aan te sluiten bij het door de NAVO geleide 'Partnerschap voor Vrede'. De VS, met steun van de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap, hebben zich steeds meer de rol van mondiale militaire politie aangemeten. Aan die periode lijkt nu een eind te komen.

Het IIIe Korps van het Amerikaanse leger is in Irak. De 4e Infanteriedivisie is in Kamp Victory. De 3e Infanteriedivisie is in Bagdad. De 1e Pantserdivisie is in Tikrit.

Amerika's 1e, 2e en 3e Brigade hebben in Irak gevochten.

De Amerikaanse 25e Infanteriedivisie en de 172e Infanteriebrigade zijn in Irak ingezet. Amerika's XVIIIe Luchtkorps, 1e Pantserdivisie en 4e Infanteriedivisie zijn ook actief geweest in Irak. Het 10e Ruimte Expeditieleger AEF en de 386e Lucht Expeditievleugel nemen ook aan de gevechten deel.

Het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt van de Amerikaanse marine heeft luchtoperaties ondersteund in het gebied dat onder verantwoordelijkheid valt van de 5e Vloot (Inmiddels is de USS Theodore Roosevelt teruggekeerd naar zijn thuishaven Norfolk, Virginia). Het vliegdekschip Aanvalsgroep USS Ronald Reagan is momenteel in het noorden van de Arabische Golf.

Terwijl de oorlog in Irak doorgaat, zijn de paramilitaire teams van de CIA, de Speciale Eenheden van het Amerikaanse leger, Navy Seals en de luchtcommando's van de Amerikaanse luchtmacht allemaal actief in Afghanistan. Amerika's 173e Luchtbrigade, 101e Luchtdivisie, 86e Gevechtsbegeleidend Hospitaal, 24e Marine Expeditie-eenheid en 101e Gevechtsvliegtuigbrigade bestrijden de stoutmoedige Taliban.

Twintig jaar winterslaap

Vaststaat dat de Russische Federatie, het grootste land ter wereld dat één achtste van het aardoppervlak beslaat, zich in een winterslaap bevindt sinds het uiteenviel in Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Estland, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Letland, Litouwen, Moldavië, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne en Oezbekistan. Rusland's 20-jarige winterslaap heeft Amerika tot de enige heersende wereldmacht gemaakt.

Gedurende deze 20 jaar heeft Amerika Rusland het volgende aangedaan: de drie Baltische Sovjetrepublieken, Estland, Letland en Litouwen, werden ingelijfd in de NAVO. Ook Slovenië, Slowakije, Bulgarije en Roemenië werden in de NAVO ondergebracht. In 1994 werd de voormalige Sovjetstaat Georgië overgehaald om zich aan te sluiten bij het door de NAVO geleide 'Partnerschap voor Vrede'.

Westerse ring om Rusland

Israëlische instructeurs begonnen, samen met een honderdtal Amerikaanse'militaire adviseurs', de Georgische militairen te trainen. In 2003 zette de CIA president Eduard Shevardnadze af (tijdens de zogenaamde 'Rozen Revolutie'). In 2004 financierde de CIA de Oranje Revolutie in Oekraïne. Tijdens de Top van Boekarest in 2008 werd Georgië uitgenodigd zich aan te sluiten bij de NAVO.

In de Kaukasus, slechts duizend mijl van Moskou, heeft Amerika een pro-Amerikaanse gordel opgebouwd bestaande uit Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, (en waarschijnlijk in de toekomst) Abchazië, Zuid-Ossetië en Nagorno-Karabach.

Als klap op de vuurpijl werd de Bakoe-Tbilisi-Ceyhan pijplijn voor ruwe olie aangelegd om de olierijkdom van de Kaspische Zee buiten de Russische invloed te brengen.

Wat volgt nog? Slovenië, Slowakije, Bulgarije, Roemenië of de Zwarte Zee?

Militaire aanval van Georgië was stap teveel

Op 8 augustus 2008 ontwaakte de carnivore Russische beer uit zijn 20-jarige winterslaap. Tienduizend Russische troepen, pantservoertuigen voor personentransport, gesleepte artillerie, op vrachtwagens gemonteerde raketlanceerinrichtingen van het 58e Leger, 76e Luchtaanvaldivisie, 98e Luchtdivisie, onder alle weersomstandigheden bruikbare Sukhoi Su-24, 25, 27 van de Russische luchtmacht, Tupolev Tu-22 supersonische bommenwerpers en de Russische Zwarte Zee-vloot vielen Georgië binnen tijdens een efficiënt uitgevoerde bliksemcampagne.

Amerika, vastgenageld in Irak en Afghanistan, heeft weinig mogelijkheden om een herlevend Rusland te bestrijden. De realiteit van een machtig, assertief Rusland dringt door tot Estland, Letland en Litouwen (en Oekraïne, nvdr). Het Amerikaanse establishment op het terrein van de buitenlandse politiek is overrompeld.

Met de meeste van hun rekruten in Irak en Afghanistan, kunnen de Amerikaanse torpedobootjagers nu alleen nog humanitaire hulp leveren. Op 26 augustus meerde de torpedobootjager USS McFaul met humanitaire hulpgoederen af in de Georgische haven Poti in de Zwarte Zee.

Stel je voor: als nog een directe klap voor het Amerikaanse establishment op het terrein van de buitenlandse politiek heeft Azerbeidzjan nu 200.000 vaten olie naar Iran verscheept.

Einde unipolaire wereld?

Op 1 september bevond Dimitri Medvedev, de 43-jarige president van Rusland, zich in zijn presidentieel verblijf in het vakantieoord Sochi aan de Zwarte Zee. President Medvedev zei op Kanaal Eén van de Russische televisie: "Rusland zal nooit een wereldorde toestaan waarin alle beslissingen uitsluitend door de Verenigde Staten genomen worden; de wereld moet multipolair zijn."

Met 600 miljard dollar aan financiële reserves is Rusland aan het 'herleven', en Amerika heeft weinig om die heropleving tegen te gaan.

Op 10 september landden twee Tupolev Tu-160, Rusland's supersonische zware bommenwerpers (met faciliteiten voor kernkoppen en met een variabele geometrische vorm) in Venezuela. In november gaan onderdelen van de Russische Noordelijke Vloot naar de Cariben.

Het Amerikaanse establishment op het terrein van de buitenlandse politiek is in haar slaap verrast!
Bron: The News (Pakistan), 14-9-2008, vertaling Louis Wilms.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019