Breuk pro-westerse coalitie Oekraïne definitief

Redactie buitenland

De politieke crisis in Oekraïne gaat een nieuwe fase in, nu de pro-westerse coalitie uit elkaar is gevallen. Anderhalve week geleden staakten Ons Oekraïne, de partij van president Viktor Joesjtsjenko en Blok Timosjenko, de partij van premier Julia Timosjenko, hun samenwerking al.

Volgens de wet is een breuk pas officieel na tien dagen. In die periode hadden de partijen nader tot elkaar kunnen komen, maar dat gebeurde niet. Reden voor de breuk was onder meer het te voeren beleid inzake Rusland. Timosjenko zocht eerder al toenadering tot de pro-Russische Partij van de Regio's van oud-president Viktor Janoekovitsj.

De in het parlement vertegenwoordigde partijen hebben nu dertig dagen de tijd om een nieuwe regeringscoalitie vormen. Als dat mislukt, kan president Joesjstsjenko besluiten tot nieuwe verkiezingen (DE STEM, 16-09-2008)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019