Van de redactie

Overal in de VS wordt verzet georganiseerd tegen de grootste roof van de eeuw; het overhevelen van reusachtige sommen belastinggeld naar de banken en bankiers.
Lucius Walker op brug tussen Mexico en de VS. De regering van de VS nam de computers voor Cuba die de Caravanisten naar Cuba wilden brengen in beslag. IFCO/Pastors for Peace gaat echter door met de strijd om alle goederen vrij te kunnen vervoeren. Zie op de website www.ncpn.nl de volledige tekst over de recente ontwikkelingen m.b.t. haar strijd voor vrij verkeer van personen en goederen vanuit de VS naar Cuba. (Foto IFCO/Pastors for Peace)

De financieel-economische crisis verdiept zich zienderogen en zal ook de Nederlandse loon- en uitkeringsgerechtigden hard raken. Een aanzienlijke verdere uitholling van het arbeidsrecht dreigt, schreven we in Manifest 8, 9 en 10. De wereldcrisis leidt ertoe dat steeds openlijker de vraag wordt gesteld of het kapitalisme nog wel het antwoord is op de mondiale problemen. De Europese sociaaldemocraten trachten met marginale veranderingen binnen het systeem het lekke schip op koers te houden. Het zal niet gaan. De gevoelens van onmacht en weerzin onder de bevolking kunnen leiden tot een tijdelijke ruk naar rechts, immers jaren van relatieve voorspoed dreigen tamelijk snel en hevig te worden beƫindigd nu lenen zwaar onder druk komt te staan. De strijd voor het behoud en de uitbreiding van de verworvenheden kan worden bemoeilijkt door conservatisme en vreemdelingenhaat, maar zal ook leiden tot een beter inzicht in het werkelijke functioneren van het kapitalisme en de rol van de sociaaldemocratie. We roepen de leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging op om een gezamenlijk front te vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen. Nodig is het herstel van de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar socialisme. De toenemende roep om een 'eerlijk' kapitalisme moet als een onmogelijkheid worden afgedaan. Kapitalisme met een menselijk gezicht is onbestaanbaar.

Een groot aantal artikelen kunnen we alleen op de website plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen.

Deze keer kunt u allereerst op de website vinden de verslagen van de gemeenschappelijke actie van KPL, PVDA-B en NCPN in Luxemburg en hun pleidooi voor een genationaliseerde Beneluxbank. Verder een diepgaande analyse over aard en onstaan van de crisis. Wij zullen deze analyse in brochurevorm uitgeven, maar bestellen op a-4 formaat kan ook. Verder plaatsen wij op de website artikelen over de strijd van Ifco/Pastors for Peace en Lucius Walker voor een vrije uitwisseling van mensen en goederen tussen de VS en Cuba, de voortgaande acties van kinderen van Afghaanse vluchtelingen, waarvan de vaders onterecht uit ons land dreigen te worden gezet (de Nederlandse media zwijgen) in alle talen en de komende onderwijsacties. Verder een artikel over de groeiende kloof tussen rijk en arm door de ILO, de strijd in Bolivia voor het referendum en kritiek op de bewapeningsuitgaven van de VS.

De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl). Wij hopen dat lezers en sympathisanten zullen deelnemen aan onze pogingen om de werkelijkheid te doorgronden. Stuur ons uw bijdragen en aanbevelingen.

Op Cuba hebben de orkanen 'Gustav' en 'Ike' voor grote verwoestingen gezorgd. Wij roepen iedereen op donaties te storten op rekeningnummer 6391313 tnv NCPN-landelijk te Amsterdam, ovv 'Cuba-orkanen'. Door drukke werkzaamheden was de Cubaanse ambassadeur niet in staat het geplande interview op tijd te leveren. Alle aandacht gaat nu uit naar de komende Algemene Vergadering van de VN, waar de Amerikaanse blokkade van Cuba weer ter discussie staat. Op de website plaatsen we een achtergrondartikel over de blokkade.Manifest zal de komende periode verder aandacht besteden aan de recente ontwikkelingen op Cuba, waar de revolutie bijna 50 jaar geleden triomfeerde en de hele bevolking zich inzet om het land weer op te bouwen na de grootste natuurramp op Cuba sinds mensenheugenis. Op 24 oktober vindt in Terneuzen een openbare bijeenkomst plaats. De eerste in een reeks in het land (zie www.ncpn.nl). Op 29 november is een bijeenkomst gepland in Bergen op Zoom.