Verklaring van vier partijen:

Partij van de Arbeid Belgie-PVDA

Deutsche Kommunistische Partei-DKP

Kommunistische Partei Luxemburg-KPL

Nieuwe Communistische Partij Nederland-NCPN

Nu de strijd aangaan voor verandering

De banken- en financiële crisis ontwikkelt zich tot een wereldwijde economische crisis. Deze crisis is het resultaat van het kapitalistische maatschappijmodel. De wereldwijde overproductie had zich verscholen achter een gigantische groei van het krediet en een door schulden gefinancierde consumptie in de VS. Nu maken we de uitwerking mee. Daarmee stort ook het huidige groeimodel in van het mondiale kapitalisme, waarin de consumptie en de winsten in de VS als locomotief fungeerden voor de totale wereldeconomie.

Nu moet de reddende hand van de staat het vermogen van de rijken zekerstellen. Met hun reddingsprogramma's voor de banken wentelen de regeringen de kosten van de financiële crisis af op de samenleving. Middels het verlagen van de productie, het invoeren van tijdelijk werk en de vernietiging van arbeidsplaatsen reageert de industrie op de crisis.

Nu begint het debat over de vraag of het kapitaal de kosten van de crisis mag afwentelen op de maatschappij of dat een progressieve uitweg bevochten kan worden.

Wij zullen ons met dit politieke en maatschappelijke conflict offensief bemoeien. Want door de financiële crisis zijn niet alleen de grote banken ingestort, maar ook het gehele ideologische, politieke en economische concept van het neoliberalisme staat ter discussie. De Lissabon-strategie is mislukt en het Stabiliteitspact niet meer dan een stuk papier.

Deze crisis roept fundamentele vragen op over de maatschappijstructuur.

De tijd is rijp om in Europa de socialistische toekomstvisies sterker te ontwikkelen.

In de discussies die voor ons liggen oriënteren wij ons op de strijd voor een economie die de mensen dient.

In onze landen eisen wij:

Aan deze doelen moeten de miljarden die nu over de hele wereld zwerven op zoek naar de meest winstgevende investering, een bijdrage leveren:

Op het niveau van de Europese Unie eisen wij:

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019