Partijbestuur besluit na stevige discussie niet aan de EU-verkiezingen mee te doen

Van het partijbestuur

Het voorstel om mee te doen aan de EU-verkiezingen van 4 juni was bedoeld om de hele partij te mobiliseren. Het leek een uitgelezen mogelijkheid om zoveel mogelijk mensen in ons land duidelijk te maken dat de NCPN de enige partij is die de gevolgen van de Lissabon-agenda en de huidige crisis op een juiste wijze kan uitleggen. De enige partij die een realistisch politiek perspectief kan schetsen: alleen door georganiseerde strijd kunnen er voorwaarden worden geschapen voor een ander maatschappelijk systeem dat niet uitgaat van individuele dividenden, maar van maatschappelijke behoeften.

Het was de bedoeling van deze campagne om gebruikmakend van de verhoogde politieke belangstelling tijdens de verkiezingsperiode middels kramen, openbare bijeenkomsten, brochures en ander propagandamateriaal de contacten met de bevolking te versterken. De versterking van de partij is goed mogelijk omdat de partij met een heldere uitleg van de Lissabon-agenda en de analyses van de achtergronden van de huidige crisis mensen kan interesseren voor haar standpunten.

Al snel werd, tijdens de gecombineerde zitting van partijbestuur en afdelingssecretarissen, duidelijk dat, op een aantal afdelingen na, er onvoldoende organisatorische basis is in de partij om aan de voorwaarden tot deelname aan de EU-verkiezingen te kunnen voldoen. Ook praktische overwegingen hebben een belangrijke rol gespeeld. De maand december bleek geen goede periode om de voorbereidende stappen te zetten voor de aangekondigde verkiezingsconferentie eind januari/begin februari, waardoor er teveel tijdsdruk ontstond. Alhoewel deelname financieel mogelijk zou zijn geweest, speelde ook het vraagstuk 'waaraan het geld moet worden besteed' een hoofdrol in de discussies. De overweging om het geld dat nodig zou zijn om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen te gebruiken voor het maken en aanschaffen van propagandamateriaal sprak iedereen aan.

Na een uitvoerige en intensieve discussie heeft het partijbestuur unaniem besloten de campagne niet verder te ontwikkelen en af te zien van deelname aan de EU-verkiezingen. De aangekondigde verkiezingsconferentie vervalt daarmee ook.

Stoppen we nu met campagne voeren?

Iedereen was zich er echter ten volle van bewust dat de noodzaak om de hele partij te mobiliseren, juist in deze crisistijd, recht overeind blijft staan. Dat we hoe dan ook meer draagvlak onder de bevolking moeten krijgen voor ons verzet tegen de gevolgen van de Lissabon-agenda en de huidige crisis was dan ook geen punt van discussie. Er moet dus wel campagne worden gevoerd, maar niet meer gekoppeld aan de EU-verkiezingen. Binnenkort zal daarom een conferentie worden gehouden over de rol van de NCPN in deze crisis.

Besloten is om een campagne te voeren met zowel inhoudelijk als organisatorisch dezelfde uitgangspunten, met name gekoppeld aan het ontwikkelen van de sociaaleconomische strijd in crisistijd.

Uitleg en informatie verschaffen - door zichtbaar onder de bevolking te werken - over de gevolgen van de Lissabon-agenda en de relatie met de huidige crisis en haar gevolgen. Waar mogelijk de bevolking steunen en dekop nemen in de strijd. Onze posities binnen de vakbeweging versterken. Dekoppeling leggen tussen de sociaaleconomische strijd, de vredesstrijd, de internationale solidariteit en andere strijdterreinen. Deze vraagstukken zullen hoofdpunten van de agenda vormen bij de opzet van het bedrijvenwerk binnen de partij. Het belangrijkste is echter dat aan de basis van de partij, in de afdelingen, wordt nagedacht over de vraag op welke wijze de partijgenoten beter kunnen worden ingezet en de partij het beste naar buiten kan treden.