Vakbonden manen wereld tot actie

Ook bij FNV-voorzitter Agnes Jongerius voortschrijdend inzicht: "Het lijkt erop dat de crisis zal verergeren", meldde zij vanuit Davos. (Foto FNV)
Het noodzakelijke verzet tegen pogingen om de crisis af te wentelen op de bevolking zal veel meer ook een internationaal karakter moeten krijgen zoals op de foto. Duitse en Nederlandse postbestellers protesteerden vorig jaar gezamenlijk. (Foto Manifest)

De internationale vakbeweging (IVV) heeft een veelomvattend actieplan voor de economie gepresenteerd op het Wereld Economisch Forum in Davos. De ILO, de VN-organisatie voor arbeid, maakte bekend dat de werkloosheid dit jaar wereldwijd met 50 miljoen zal oplopen tot 230 miljoen mensen.

Ook het aantal werkende armen zal drastisch stijgen (met 200 miljoen tot 1,4 miljard mensen, of zo'n 45 procent van de werkende bevolking). Het IVV waarschuwt voor een sociale tijdbom door de stijgende werkloosheid, huisuitzettingen en verminderde spaar- en pensioentegoeden. Dat alles als resultaat van jaren van deregulering en inhalige bedrijven, aldus het IVV.

Geen vrolijke sfeer

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is ook in Davos. Ze noemt de sfeer niet vrolijk. "Het lijkt erop dat de crisis zal verergeren. De wereldleiders moeten komen met maatregelen gericht op werkgelegenheid. Zowel voor behoud van zoveel mogelijk banen die nu onder druk staan, maar ook om creatief op zoek te gaan naar nieuwe banen. Mensen hebben recht op wereldleiders die zich niet alleen druk maken over het stutten van banken, maar zich juist nu met grote urgentie gaan inzetten voor werk en inkomen. Burgers verwachten van hun leiders inkomenszekerheid, ook voor niet-werkenden, waaronder gepensioneerden. Wat mij betreft helemaal terecht."

Internationale samenwerking

Om de economie te herstellen dringt het IVV aan op betere internationale coƶrdinatie op de volgende punten:

De IVV (ITUC) vertegenwoordigt 168 miljoen werkers in 316 aangesloten vakbonden uit 157 landen.