Van de redactie

Ook deze Manifest staat weer volledig in het teken van de voortrazende mondiale crisis. We proberen aard, omvang en duur ervan te achterhalen opdat we de juiste wijze van verzet kunnen organiseren. Onze marxistische kennis komt daarbij bijzonder goed van pas. Reden voor optimisme is er niet. Kortetermijnoplossingen hebben geen zin. De systeemvraag staat hoog op de agenda. Het kapitalisme heeft feitelijk afgedaan.

De vakbeweging heeft inmiddels terecht de eerste oproep voor een demonstratie gedaan: handen af van AOW, pensioenen en inkomen. Maar er zal meer moeten gebeuren. Het polderen heeft alleen opgeleverd dat de werkende mensen inleverden toen de winsten explodeerden in de bedrijven en op de banken. Nu ook veel banken en ondernemers - zeker niet allemaal, want er zijn er die juist nu extra verdienen aan de crisis - in zwaar weer verkeren is het des te moeilijker om terechte eisen te stellen: afblijven van verworven rechten, lonen en uitkeringen. Die moeten juist nu omhoog!

De richting voor de strijd staat vast: Nederlandse troepen terug uit Afghanistan, laat de rijken de crisis betalen en investeren voor een leefbaar milieu, niet voor vette winsten. De werkelijke behoeften centraal, niet de winsten en dividenden. Het denken in winstmaximalisatie moet worden vervangen door een politiek die rekening houdt met de grote vraagstukken van drinkwatervoorziening, milieuproblematiek en voedseltekorten. De keuze wordt meer en meer: socialisme of vernietiging. Maar tegelijkertijd moet nu ook vooral de verzorgingsstaat als eerste stap op weg naar het socialisme weer worden verdedigd en verder worden opgetuigd.

We schreven het al in Manifest 13/2008: Pas als echt duidelijk wordt dat de crisis duizenden gezinnen in dit land heel hard zal raken kan worden begonnen met de noodzakelijke reorganisatie en met het organiseren van het verzet. De enige weg blijft daarbij dat de leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging een gezamenlijk front vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen. Ook een mogelijke run op extreem-rechtse partijen kan zo worden bestreden. Een ander bestel is dringend nodig. Het huidige kapitalistische is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt tot een volgende diepere crisis. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme wordt steeds duidelijker. Kapitalisme met een menselijk gezicht kon slechts in beperkte delen van de wereld bestaan en daar ook alleen tijdelijk en gebaseerd op uitbuiting elders, op termijn is het onbestaanbaar.

Dit jaar bestaat het westerse onderdrukkingsleger, de NAVO, zestig jaar (april). Zestig jaar telang. De organisatie is gevaarlijker dan ooit en roept steeds openlijker op tot nieuwe militaire ingrepen overal op de wereld om de westerse belangen te beschermen. Imperialisme is oorlog! De dreiging van een Derde Wereldoorlog is zeker niet denkbeeldig. De NAVO moet worden ontbonden, de plannen om er een mondiaal leger van te maken dat overal de westerse (energie)belangen kan verdedigen moeten worden gestopt, zeker nu de wereldwijde economische crisis makkelijk de aanleiding kan vormen tot imperialistische oorlogen. Manifest zal er in het volgende nummer uitgebreid aandacht aan schenken.

Dan publiceren we ook het artikel 'het huis van het kapitalisme staat in brand', waarin wordt opgeroepen de klassenstrijd weer bovenaan de agenda te plaatsen en afscheid wordt genomen van de economie van de techneuten: terug naar de marxistische politieke economie.

Dit jaar is ook het 'jaar van Darwin'. We beginnen in dit nummer met een tweedelig artikel over het belang en het misbruik van de ontdekking van Darwin: de evolutietheorie.

Ook nu zijn we weer genoodzaakt om een aantal artikelen alleen op de website te plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl).

Vorige keer beloofden we op de website te plaatsen de verslagen van de 10de Internationale bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen die plaatsvond van 21 tot 24 november 2008 in Sâo Paulo en het inspirerende 18de Congres van de PCP van 29 november tot 1 december 2008. Inmiddels nam de partij ook deel aan het 18de Congres van de Griekse CP van 18 tot en met 22 februari jl. Aan de verslagen wordt nog gewerkt.

Verder zullen op de website verschijnen:

  1. Een Amerikaanse hoge militair over de blokkade tegen Cuba.
  2. Zuid-Afrikaanse CP over komende presidentsverkiezingen (uit UZ/DKP).
  3. Overwinning 'links' in Venezuela tijdens referendum (uit UZ/DKP).
  4. EU paait Wit-Rusland met lidmaatschap Oost-partnerschap-programma.
  5. Verslag nieuwjaarsbijeenkomst van de afdeling Twente.