Ingezonden: Europees verdrag moet anders

Stop de afbraak van werknemersrechten!

Teken de petitie en steun de campagne van de ETUC



De Europese verkiezingen komen eraan. In Nederland op 4 juni 2009.

De Europese vakbeweging organiseert een campagne met op 15 mei een grote demonstratie in Brussel. De FNV doet hier ook aan mee en roept iedereen op. Voor nadere info moet je www.fnv.nl/demonstratie in de gaten houden. Opgave, vervoer etc zal op deze plek verschijnen. Dit is een prima mogelijkhied om onze punten op de agenda te krijgen:

Het Europese hof van Justitie heeft een viertal uitspraken gedaan waaruit blijkt dat nationale wet- en regelgeving, die werknemersrechten beschermen, ondergeschikt zijn aan de Europese regels voor vrije concurrentie in de interne markt. Hiermee is de weg ingezet naar afbraak van werknemersrechten tot op het laagst voorkomende niveau in Europa. Dit moet gestopt worden. In het Europees verdrag moet onomwonden worden vastgelegd dat nationale wet- en regelgeving m.b.t. sociale zekerheid en arbeidsrecht altijd het primaat hebben boven de Europese regels m.b.t. vrije concurrentie in de interne markt. Alleen als dit wordt vastgelegd komt de weg vrij voor harmonisatie van wet- en regelgeving op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsrecht naar het hoogst bestaande niveau in Europa. Dat is voorwaarde voor het bouwen aan een echt sociaal en rechtvaardig Europa.

Wij eisen van de Nederlandse regering dat zij voorstellen doet om het Europees Verdrag aan te passen. In het Europees Verdrag dient een Sociaal Protocol te worden opgenomen waarmee klip en klaar geregeld wordt dat fundamentele sociale rechten ter bescherming van werknemers boven de Europese regels van de interne economische markt gaan. Tevens dient de detacheringsrichtlijn te worden aangescherpt om Gelijk Werk, Gelijk Loon te garanderen.

Door het Ierse Nee tegen het Europees Verdrag is er ruimte om de noodzaak van een Sociaal Protocol, zoals opgesteld door de ETUC, als integraal onderdeel van het Europees Verdrag opnieuw aan de orde te stellen. In dit Protocol is vastgelegd dat nationale regels ter bescherming van werknemersrechten boven de Europese regels voor vrije concurrentie in de interne markt gaan. Alleen op deze wijze kunnen wij bouwen aan een sociaal en rechtvaardig Europa.

Ondersteun je deze oproep onderteken dan de petitie en abonneer je op onze nieuwsbrief.

http://www.EuropaMoetAnders.nl en http://www.fnvvechtvoorjerecht.nl