Schijnwinsten en onderhandse steunoperaties

Sociaaleconomische redactie

Maken we het herstel mee van de banken? Er worden hier en daar weer winsten gemaakt. Citi-topman rapporteerde in maart dat deze bank, een van de grootste, in januari en februari winstgevend is geweest. Bank of America en JP Morgan lieten ook optimistische geluiden horen. Er volgde prompt een stijging van de koersen van een grote groep financiële instellingen.

Maar waar komt die tijdelijke winst vandaan? Volgens Zerohedge (www.zerohedge.blogspot.com) en veel andere analyses hebben grote banken als Citi, JP Morgan en BoFa een steuntje gekregen van het noodlijdende AIG. Dezelfde die op omvallen staat en zijn topbazen rijkelijk van bonussen voorziet. Hoe zit dat?

Het gaat hierbij overigens niet om de steun die half maart al bekend is geworden. AIG kon door de reddingsoperaties van de Amerikaanse overheid tientallen miljarden dollars uitbetalen aan een reeks Amerikaanse en Europese banken, waaronder ook Rabo. De verzekeraar moest de verliezen uitbetalen op de kredietverzekeringen die met deze banken waren afgesloten. Deze betalingen vonden vorig jaar plaats.

Waar het nu om gaat is de behandeling van de kredietverzekeringen in januari en februari van dit jaar. AIG wikkelde in deze periode grote portefeuilles kredietverzekeringen in één keer af tegen voorwaarden die zeer ongunstig waren voor de verzekeraar zelf. De betrokken financiële instellingen konden ongekend grote en winstgevende deals sluiten. Waarom zou een bedrijf zich zo in eigen vlees snijden? Waarom heeft AIG zulke grote winsten weggegeven aan zijn tegenpartijen? Waarom kregen banken als Citi, JP Morgan en BoA zomaar bedragen van 1 miljard tot 2 miljard dollar per bank toegeschoven in de eerste twee maanden van dit jaar?

Het verhaal kan maar één ding betekenen: de Amerikaanse regering, geleid door de private FED, heeft de grote banken - die de dienst uitmaken in de FED - een grote verborgen subsidie gegeven. Op kosten van de belastingbetaler werden cadeaus uitgedeeld. Minister van Financiën, Tim Geithner, is uiteraard op de hoogte en waarschijnlijk zelfs één van de architecten van deze onderhandse deal. Een achtergrondsanalyse over de rol van Geithner en Summers en de vijf grootste banken in de VS zullen we op de website plaatsen.

De optimistische geluiden van de banken hebben alles te doen met cadeautjes van de belastingbetaler en niets met een opleving van hun activiteiten, nog met verbetering van het economische klimaat. De grote zakkenvullers maken alleen maar misbruik van de situatie. De poppenkasten zoals in Londen moeten voorkomen dat de bevolking werkelijk doorkrijgt hoe het systeem werkt.