Van de redactie

Lutz Kressin spreekt stakende buschauffeurs toe van maatschappij Veolia in Ede op 11 maart 2009. (Foto NRC/H.E.)

De wereld 'topt' wat af. De ene topontmoeting volgt op de andere. De tegenstellingen groeien er alleen maar door. Veel bijeenkomsten zijn eigenlijk alleen maar bedoeld om de onderlinge tegenstellingen voor het grote publiek te verdoezelen en de onderlinge krachtsverhoudingen te meten.

Op dit moment speelt in al die ontmoetingen uiteraard president Obama de hoofdrol. Alle 'watchers' zijn vooral geïnteresseerd in de mening van de nieuwe Amerikaanse president. Zijn introductie op wereldschaal is wel een paar dure feestjes waard. Maar de crisis raast door, daar kan ook een G20-top niets aan doen. Ook deze Manifest staat weer in het teken van de voortrazende mondiale crisis. Deze keer echter met meer aandacht voor de vraag: 'wat kan er gedaan worden?'

De vakbeweging staat op het punt haar leden te raadplegen over het Sociaal Akkoord. De NCPN roept op om dat akkoord af te wijzen, het is aan alle kanten tegenstrijdig en zal slecht uitpakken voor de lonen en de AOW. Wel steunen we de oproep van FNV en ETUC om massaal op 15 mei naar Brussel te gaan om te demonstreren voor betere vakbonds- en werknemersrechten in Europa. Schrijf je snel in op de FNV-site.

De inzet van de strijd staat vast: Nederlandse troepen terug uit Afghanistan, laat de rijken de crisis betalen en investeren voor een leefbaar milieu, niet voor vette winsten. De werkelijke behoeften centraal, niet de winsten en dividenden.

We schreven het al in Manifest 13/2008: Pas als echt duidelijk wordt dat de crisis duizenden gezinnen in dit land heel hard zal raken kan worden begonnen met de noodzakelijke reorganisatie en met het organiseren van het verzet. Langzaam maar zeker wordt het steeds meer mensen duidelijk dat het niet om een van de gebruikelijke crisissen gaat, maar om een zeer ernstige en langdurige en dat de gevolgen zeer negatief zullen zijn. De enige weg blijft daarbij dat de leden van de PvdA, de SP, andere progressieve partijen en de vakbeweging een gezamenlijk front vormen tegen alle pogingen om het kapitalisme weer op te lappen.

Een ander maatschappijsysteem is dringend nodig. Het huidige kapitalistische is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt tot een volgende diepere crisis. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme wordt steeds duidelijker.

Dit jaar bestaat het westerse onderdrukkingsleger, de NAVO, zestig jaar (april). Zestig jaar te lang. Daarover gaat het artikel van Toon Nagtegaal. Maar ook de EU is op alle mogelijke manieren bezig zijn invloedssfeer uit te breiden. Oorlogen zijn zeker niet denkbeeldig. Imperialisme is oorlog! De dreiging van een Derde Wereldoorlog is zeker niet denkbeeldig. De praatjes van president Obama over een kernwapenvrije wereld zijn alleen voor de bühne. Het militair-industriële complex dat het land echt bestuurt heeft uiteraard geen zelfmoordplannen, maar het gebruik van kernwapens in komende oorlogen zal zeker niet worden uitgesloten. Zoals het aanbod werd gebracht is het eerder bedoeld om Rusland onder druk te zetten om zich vooral niet militair nog meer te gaan versterken.

De NAVO moet worden ontbonden, de plannen om er een mondiaal leger van te maken dat overal de westerse (energie)belangen militair kan afdwingen moeten worden gestopt, zeker nu de wereldwijde economische crisis makkelijk de aanleiding kan vormen tot imperialistische oorlogen.

Ook nu zijn we weer genoodzaakt om een aantal artikelen alleen op de website te plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl).

Vorige keer beloofden we op de website te plaatsen de verslagen van de 10de Internationale bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen die plaatsvond van 21 tot 24 november 2008 in São Paulo en het inspirerende 18de Congres van de PCP van 29 november tot 1 december 2008. Inmiddels nam de partij ook deel aan het 18de Congres van de Griekse CP van 18 tot en met 22 februari jl. Aan de verslagen wordt nog gewerkt.

Verder zullen op de website verschijnen:

  1. De smerige achtergronden van Obama's minister Geithner en raadgever Summers.
  2. Regeringswisseling op Cuba: een toelichting.
  3. Vreedzame demonstraties op zaterdag 28 maart tijdens top G20 in Londen.
  4. Grimmige ontwikkelingen bij Corus.
  5. Diepteanalyse van Toon Nagtegaal over geschiedenis van de NAVO die hij maakte voor Marxistische Blätter.
  6. Het kapitalistische huis staat in brand. Achtergronden van de Amerikaanse crisis. Terug naar de politieke economie en de klassenanalyse.
  7. Alleen strijdbare vakbeweging levert nieuwe - ook jonge - leden op.
  8. Joma Sison vrijgesproken van alle beschuldigingen. Filippijnse regering legt zich er niet bij neer.

Het slot van het interview met president Raúl Castro plaatsen we in de komende krant.