Strijdbare 1 mei-viering in Bergen Op Zoom

Van een correspondent

Rond acht uur 's avonds op 1 mei hadden ongeveer honderd mensen, waaronder veel jongeren, zich verzameld in het café 'Geen Flauw Idee' op de Grote Markt van Bergen Op Zoom om de Dag van de Arbeid te vieren. Cor Minnaard, lid van het 1 mei-comité Bergen op Zoom en tevens initiatiefnemer van het Anti-Crisis-Comité West-Brabant, opende de avond. De eerste spreker was Paul Smeulders, een jong duo-statenlid van GroenLinks in Brabant. Hij betoogde dat deze crisis aangegrepen moest worden om de economie te hervormen richting duurzaamheid. Hij stelde dat GroenLinks ook niet kon instemmen met de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Essent, controle op de energiesector is met het oog op het milieu een noodzaak. Smulders sprak zich ook uit voor hervormingen van de arbeidsmarkt.

Na een muzikale bijdrage van Raul Tamburu, die Latijns-Amerikaanse strijdliederen ten gehore bracht, was er een redevoering van Egbert Schellenberg, vakbondsbestuurder Chemie en actief in FNVVechtvoorjerecht. Hij stelde dat het oorspronkelijke doel van de Dag van de Arbeid, de invoering de achturige werkdag, weer hoogst actueel is, gezien al de verslechteringen die doorgevoerd zijn in het arbeidsrecht. De flexicurity-strategie vanuit de EU heeft de neoliberalen vrij spel gegeven om arbeidsrechten af te breken. Nederland liep al voorop met de wet Flexibiliteit en Zekerheid uit 1996, doel van mobilisatie en actie zal onder andere moeten zijn die wet weer af te schaffen. In plaats van verslechteringen voor werkenden, zoals verhoging AOW-leeftijd, zal het geld gehaald moeten worden waar het zit. Met een miljardairs-belasting en de herinvoering hoogste belastingschijf van 72 procent is het noodzakelijke geld ook binnen te halen, in plaats van de bezuinigingen die de gewone mensen treffen. Wat Nederland nodig heeft zijn socialistische antwoorden op de crisis. Schellenberg roept op om allemaal deel te nemen aan de demonstratie op 15 mei in Brussel, georganiseerd door het EVV.

De laatste spreker was Niek Stam, vakbondsbestuurder Havens en ook van FNVvechtvoorjerecht. Hij begon te vertellen dat hij jaren geleden was begonnen de leus 'Working Class' te voeren en legde uit wat hij daaronder verstaat. De 'Working Class', dat zijn de jongeren die nog de arbeidsmarkt op moeten, dat zijn de ouderen die nu kunnen fluiten naar hun pensioen, dat zijn al die werkenden die elke ochtend weer naar hun werk reizen om een inkomen te verdienen voor hun familie, voor hun toekomst. Nu maakt Niek Stam dagelijks mee dat toekomstplannen, een familie stichten, een hypotheek afbetalen, op losse schroeven is komen te staan door de crisis. De realiteit van de werkende klasse is dat werknemers steeds iets harder moeten werken dan veilig en gezond is. En als de werkgevers hun zin krijgen en de ontslagbescherming 'hervormd' wordt, zoals onder meer ook GroenLinks voorstelt met zijn 'vrijgevochten werknemers', dan zal de werkelijkheid voor veel werkenden een trap de straat op zijn. 'Working Class' betekent samen gaan staan voor de belangen van je kinderen, van je familie en van je werk. In je eentje opkomen voor jezelf is een sprookje, dan hoor je in de Efteling hier vlakbij.

Daarop zongen de aanwezigen de Internationale, als afsluiting van deze strijdbare 1 mei-viering.