Gezamenlijke verklaring van communistische en werkerspartijen naar aanleiding van de komende verkiezingen voor het Europees Parlement.

'Fight for your rights'. Onder dit motto vond dit jaar een manifestatie op 1 mei plaats in Halle(Saale). Hoofdspreker was Hartmut Meine van de vakbond IG Metall (Bron Fickr).
Politie en grootkapitaal (op foto: gebouw van ECB/Frankfurt) werken samen. Alleen georganiseerde arbeidersmacht kan die gevaarlijke coalitie breken.
Beurs van Frankfurt

De NCPN is één van de ondertekenaars van deze Europese verklaring. Ondanks het feit dat de partij zelf niet aan de verkiezingen kan deelnemen ondersteunt de partij de verklaring volledig. De verklaring toont de toegenomen zelfverzekerdheid en strijdwil bij de communistische partijen in de Europese Unie.

Het initiatief wordt in alle landen van de EU rond 9 mei, de dag van de overwinning op het Duitse fascisme, naar buiten gebracht. De verklaring is ook een reactie van de communistische en werkerspartijen van de landen van de EU op de pogingen om de geschiedenis te herschrijven en de rol van de USSR en de communisten in de overwinning op het fascisme te elimineren.

Wij wensen de communistische partijen die wel deelnemen aan de Europese verkiezingen veel succes.

Arbeiders, zelfstandigen, ambachtslieden, kleine boeren, vrouwen, jongeren, we richten ons tot jullie met het oog op de Europese verkiezingen in 2009.

Arbeiders en kleine boeren, vakbondsleden, activisten uit de vredesbeweging, uit de vrouwenbeweging, uit de jongerenbeweging, activisten tegen verdragen van de EU en de NAVO, die ijveren voor democratische rechten en vrijheden, voor internationale solidariteit. Wij delen de visie op een samenleving zonder uitbuiting van de ene mens door de ander, zonder armoede, sociale onrechtvaardigheid en imperialistische oorlogen. Wij trekken samen op in een campagne voor een Europa van welvaart voor de volkeren, van vrede, van sociale en democratische rechten, een Europa dat niets van doen heeft met de EU van het kapitaal en oorlog.

Jullie kennen ons, jullie kunnen vertrouwen stellen in ons. We hebben elkaar ontmoet op gemeenschappelijke strijdterreinen: tijdens stakingen en betogingen tegen de 'Lissabonstrategie', voor banen met goede arbeidsvoorwaarden, tegen privatisering van publieke dienstverlening, voor openbaar en gratis onderwijs en gezondheidszorg, tegen imperialistische oorlogen en de bezetting van Palestina, Irak, Afghanistan en Joegoslavië. In de strijd voor de verdediging van democratische vrijheden en de rechten van immigranten. Wij stonden schouder aan schouder in de demonstraties van de jeugd en studenten, de acties van boeren. Wij streden voor de overwinning van het 'Nee' in de referenda over de EU-grondwet in Ierland, Nederland en Frankrijk.

Wij vertelden jullie de waarheid over de economische crisis waarvan de wortels worden gevonden in opeenhoping van rijkdom in de handen van weinigen, als gevolg van schaamteloze uitbuiting van de velen die zijn veroordeeld tot armoede, onzekerheid en onveiligheid. De echte oplossing van de mensheid moet worden gevonden in de aard van het kapitalisme zelf, in onderzoek van winstbejag, niet in de vorm die besturen van het kapitalisme aanneemt. Wij roepen jullie op de rekening van de crisis niet te accepteren. Jullie zijn er niet verantwoordelijk voor. Vecht voor alles wat je toebehoort en om te kunnen voldoen aan je huidige behoeften, met jullie opvatting over sociale vooruitgang zonder terugkeer naar het verleden. Wacht niet op oplossingen van de EU. Die is immers deel van het probleem. De EU heeft oplossingen die alleen de rijke heersende klasse dienen.

De EU is de keuze van het kapitaal. De EU propageert maatregelen ten gunste van de monopolies, de concentratie en centralisatie van kapitaal. Met het'Verdrag van Lissabon' is het karakter van de EU als imperialistische, economisch, politiek en militair blok versterkt tegenover de belangen van arbeiders en bevolking. Met wapentuig en autoritair optreden wordt onderdrukking door de staat versterkt.

Onder het mom van 'modernisering', 'concurrentie', 'ondernemerschap' en 'flexicurity' worden de aanvallen op arbeids- en vakbondsrechten geïntensiveerd. Samen met andere vakbondsvrijheden wordt het stakingsrecht ondermijnd. Met de crisis als voorwendsel wordt het aanbod van werk verminderd net als de lonen, om de winstgevendheid van het kapitaal te redden. Het vooruitzicht dat arbeiders krijgen is werk zonder rechten tot aan de dood. Het EU-beleid creëert een nachtmerrielandschap voor arbeidsrechten met verhoging van arbeidsuren per dag en 65 uur in de week (voorlopig in het EP gestrand, nvdr), samen met onderbezetting, werkloosheid en onveiligheid. Lonen en pensioenen liggen daarin onder vuur, evenals verhoging van de pensioenleeftijd, werktijd wordt onderscheiden in actief en niet-actief.

Dat landschap biedt voortdurende prijsstijgingen en toename van arbeidsongevallen. Onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening worden geprivatiseerd en dus naar het kapitaal overgebracht. Het aantal kleine en middelgrote boeren wordt verder ingekrompen ten gunste van grote boeren en monopolies. Staatsrepressie neemt toe, evenals anticommunisme, racisme en vreemdelingenangst. De eerste slachtoffers van de intensivering van uitbuiting en toename van repressie zijn jongeren, vrouwen en migrantenarbeiders.

De Europese Unie is een steunpilaar in de nieuwe imperialistische orde van kapitalistische globalisering. Zij steunt het bloedbad onder Palestijnen door Israël. Zij neemt actief deel aan de agressieve plannen tegen volkeren, vooral in landen aan de Middellandse Zee, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Zij neemt deel aan de wapenwedloop, de vestiging van een 'antiraketschild', de terugkeer naar het dogma van de 'eerste slag' bij een kernoorlog. Zij verbindt zich met de VS en de NAVO. Militarisme is geïntegreerd is haar structuur.

Deze ontwikkelingen rechtvaardigen de krachten die zich hebben verzet tegen de verdragen van Maastricht, Amsterdam en Nice en hen die Nee zeiden tegen de verdragen van Schengen en Poum. Gisteren stonden we daarin niet alleen; vandaag zijn we zelfs groter in aantal! De bevolkingen van drie landen hebben de Europese Grondwet afgewezen en het Verdrag van Lissabon afgewezen. Duizenden arbeiders en jongeren strijden in heel Europa tegen de politiek van de EU. Onze partijen leveren een belangrijke bijdrage aan deze strijd. Wij hebben ons niet ondergeschikt gemaakt aan één enkelvoudig idee over Europa. Wij houden hoop en perspectief levend.

Vandaag worden de resultaten van het beleid, dat de EU vanaf haar oprichting heeft voorgestaan, goed zichtbaar. Duidelijk wordt voor de bevolking dat geen oplossingen mogelijk zijn zonder afwijzing van Maastricht en de '4 vrijheden' voor het kapitaal: vrij vervoer van kapitaal, goederen, diensten en arbeidskracht. De arbeiders hebben hun les geleerd. Vertrouw bij de verkiezingen geen krachten die niettemin deze antihumane en conservatieve politiek uitdragen.

De rechten van arbeiders hebben niets gemeen met het voltooien van een 'gemeenschappelijke interne markt', de versnelling van de 'Lissabonstrategie', de 'Bolkesteinrichtlijn', 'flexicurity', de CAP (Common Agricultural Policiy). Democratische en strijdbare tradities en vrijheden staan lijnrecht tegenover versterking van de 'Ruimte van Vrijheid, Veiligheid enRechtvaardigheid' van de EU. Met deze drie leuzen en het voorwendsel van terroristische dreigingen worden in de EU repressieve mechanismes versterkt, communisten en andere militanten vervolgd, nazisme en fascisme gerehabiliteerd en het onaanvaardbare gebrek aan burgerrechten in Litouen, Estland en Slovenië.

Er is een alternatief voor de bevolking. In de strijd wordt het perspectief op een ander Europa ontwikkeld, een Europa van welvaart voor de bevolking, sociale vooruitgang democratische rechten, vrede en socialisme. De doodlopende wegen, de tegenstellingen binnen de EU die door de crisis accuter worden, de moeilijkheden waar de EU tegenaan loopt, zijn elementen waar de bevolking haar voordeel mee moet doen. Het is in het belang van de arbeiders om de huidige oppositie te versterken tegen de politiek van de EU die de bevolking treft.

Hierdoor wordt de dagelijkse strijd voor verdediging en uitbreiding van sociale en democratische rechten effectiever. Het perspectief van een werkelijk alternatieve oplossing zal dichterbij komen.

Strijd met ons voor:

Kies voor strijdbare lijsten die wij in elk land steunen!

Verzwak de krachten die de EU versterken en verdedigen!

NEE tegen de EU van de monopolies en het militarisme!

Voor een Europa van welvaart voor de bevolking, van vrede, sociale rechtvaardigheid en democratische rechten, voor het socialisme!
(Vertaling J.Ilsink)

Op 24 april hadden al 21 partijen de gezamenlijke verklaring ondertekend:

  1. PvdA-B
  2. CP Groot-Brittannië
  3. CP Bulgarije
  4. Partij van de Bulgaarse Communisten
  5. CP in Denemarken
  6. CP Estland
  7. CP Griekenland
  8. Hongaarse Communistische Werkers Partij
  9. CP Ierland
  10. WP Ierland
  11. SP Letland
  12. SP Litouwen
  13. CP Luxemburg
  14. CP Malta
  15. NCPN
  16. CP Polen
  17. Portugese CP
  18. Roemeense CP
  19. CP Slowakije
  20. CP van de Volkeren van Spanje
  21. CP Zweden