Ingezonden
Op 3 en 4 april vond de NAVO-top in Straatsburg plaats. Demonstranten protesteerden tegen de imperialistische politiek van dit militair verbond (Bron. Flickr).

Protesten tegen de NAVO in Straatsburg

De door de Coalitie Stop de NAVO georganiseerde busreis, met twee bijna volle bussen met voornamelijk studenten en jonge arbeiders, verliep uitstekend. Op het kamp waren de voor de Coalitie gereserveerde plekken beschikbaar, we zijn met bijna alle Nederlanders bij elkaar gaan staan.

Een grote groep heeft deelgenomen aan de massale vreedzame blokkades die om 4.00 uur 's ochtends begonnen. Het is de groep met daarbij onder andere de Nederlanders ondanks tientallen traangas-aanvallen gelukt door de politielinies heen te komen en nabij het stadscentrum te komen.

Er was een zo goed als algeheel demonstratieverbod. Duizenden mensen zijn bewust buiten de stad gehouden, bussen zijn tegengehouden en de officiƫle demonstratie mocht enkel over een industrieterrein.

Ook de grote demonstratie kreeg te maken met politierepressie en traangas. Enkele groepen demonstranten hadden zich laten provoceren door het aanhoudende politiegeweld en zijn overgegaan tot het slopen van bushokjes en het in brand steken van onder andere een grenspost. De enorme rookwolken die dit opleverde, gecombineerd met de aanhoudende knallen van traangasgranaten gaven de demonstratie, maar ook de NAVO-top een grimmig beeld.

De NAVO-top zelf was, door de spanningen tussen verschillende NAVO-partners, geen succes te noemen.

Voor de Nederlandse demonstranten was de deelname aan de activiteiten tegen de NAVO in Straatsburg een inspirerende gebeurtenis. Veel van de studenten die mee waren met de bus hebben door de ervaringen in Straatsburg aangegeven ook in Nederland verzet te willen organiseren tegen oorlog en imperialisme.

We zijn tevreden met de media-aandacht, RTL4, Netwerk, een freelance fotograaf voor nu.nl en het Parool zijn meegeweest met de Nederlandse groep en hebben onze kant van de protesten goed in beeld gebracht (zie http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/volledig/miMedia/2009/week14/za19.45793236.public.RTL_Nieuws_04-04-2009.xmlEn http://player.omroep.nl/?aflid=9256145 voor de raportages van RTL4 en Netwerk).

Ik denk dat we als Coalitie Stop de NAVO tevreden kunnen zijn met de operatie Straatsburg. Ook met de demonstratie in Den Haag die de Coalitie heeft opgepakt, met redelijk succes ondanks de opstelling van de gemeente, en de Paasmars hebben we ons tegengeluid laten horen. Een aparte evaluatievergadering over deze activiteiten is wellicht teveel van het goede, maar bijdragen en kritische opmerkingen per mail zijn welkom zodat we daaruit lessen kunnen trekken voor volgende gelegenheden.

Met hartelijke groeten,

Jelle Klaas
Stop de NAVO