Van de redactie

De tegenstellingen in de maatschappij lopen op. Geïsoleerde personen, zonder inzicht in de noodzaak om zich collectief te weer te stellen, zullen geneigd zijn door individuele daden hun verzet tegen misstanden te tonen. De NCPN wijst voortdurend op de noodzaak van gezamenlijk, georganiseerd verzet. Zeker nu steeds meer mensen tegen een muur van uitzichtloosheid aanlopen door de gevolgen van de dieper wordende crisis, is de noodzaak van gezamenlijk optreden evident.

De verwoesting die een kennelijk verbitterd persoon op 30 april heeft aangericht is onvoorstelbaar. Het nodeloze leed dat onschuldige feestvierende vaders, moeders, opa's en oma's, hun (klein)kinderen en mensen die hun werk deden, is verschrikkelijk.

De monarchie is een achterhaald fenomeen, maar wordt om verschillende redenen door grote delen van de bevolking gesteund, ondanks het feit dat de leden van het koninklijk huis niet bepaald de broekriem aanhalen. Terwijl talloze mensen ontslagen worden en met ontslag worden bedreigd en er opgeroepen wordt in eigen land op vakantie te gaan, overwegen de Oranjes aankopen van tweede huizen elders op de wereld, gaan gewoon door met hun dure vakanties en komt er fraude aan het licht middels onfrisse fiscale routes.

Er zijn steeds meer mensen in dit land die zich daar terecht mateloos aan ergeren. Wij raden de oranjewatchers aan het artikel in de NRC (29-4-2009) van Rob Elbracht goed te lezen. Er wordt helder in omschreven dat de onlustgevoelens over het gedrag van het koninklijk huis bij een deel van de bevolking zeer sterk groeit. Wellicht een goede reden om weer eens na te denken over de keerzijde van het Oranje-sprookje. Tegen de tijd dat een meerderheid van de bevolking dat wil zal er op democratische wijze afscheid kunnen worden genomen van dit relikwie uit een ver verleden. De soloactie van een kwade burger die tot een spoor van leed leidde moet met kracht worden afgewezen. Om zoveel mogelijk herhaling van dit soort gedrag te voorkomen moet het sluipende gif van individualisme, eenzaamheid en gebrek aan solidariteit worden bestreden. Het afschuwelijke voorval mag in geen geval leiden tot meer politie en repressie. Nodig is het herstel van sociale waarden en gemeenschapszin.

In tegenstelling tot wat sommige kranten daarover meldden vonden er wel degelijk 1-meivieringen plaats in ons land (onder meer in Groningen, Enschede, Rotterdam, Breda en Bergen op Zoom). Pogingen om de 1-meivieringen af te schaffen zijn niet nieuw. Vooral de salonsocialisten van de PvdA lopen daarbij voorop. Alles wordt aangegrepen om de vieringen af te gelasten. Ook nu weer. Terecht hebben er op tal van plaatsen in het land vieringen plaatsgevonden. Die zijn hard nodig, nu de kapitalistische crisis steeds meer slachtoffers maakt en heeft bevestigd dat het kapitaal niet in staat is een maatschappij zonder uitbuiting gestalte te geven. De eis om van 1 mei een vrije dag te maken wordt er juister door. In Frankrijk trokken voor het eerst in de geschiedenis alle bonden gezamenlijk op. Een belangrijke stap voorwaarts en inspirerend voorbeeld. Ook elders in de wereld werd de 1ste mei massaal gevierd. Er is geen enkele reden om 1 mei af te schaffen of te verstoppen, integendeel!

De eerste honderd dagen van president Obama kenmerkten zich vooral door halfslachtige voorzichtigheid. De echte problemen stapelen zich op. De VS blijken nauwelijks een lesje in bescheidenheid te hebben geleerd. De toon is anders, de doelstellingen blijven gelijk. Maar geleidelijk aan slijt toch de vanzelfsprekendheid van de macht van de VS.

De FNV heeft haar leden geraadpleegd over het Sociaal Akkoord. Slechts 17 procent vond het de moeite waard om aan het referendum mee te doen. De NCPN riep op om dat akkoord af te wijzen, omdat het aan alle kanten tegenstrijdig is en slecht dreigt te gaan uitpakken voor de lonen en de AOW. Door de vraagstelling is het begrijpelijk dat een grote meerderheid zich gedwongen zou voelen om vóór het akkoord te stemmen. Maar nu staat iedereen met lege handen. Verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat de schatkist bovendien niet de geraamde 4 miljard euro per jaar opleveren, blijkt uit onderzoek van Willem Velema, expert op het terrein van de sociale zekerheid.

Minister Donner van Sociale Zaken denkt dat minimaal een kwart van de 65-jarigen nog twee jaar zal doorwerken (nu 13 procent van de 64-jarigen). Volgens Velema zijn de schattingen waarop Donner zich baseert veel te hoog omdat verdere stijging van de arbeidsparticipatie van ouderen er niet in zit. De voorspelde budgettaire voordelen blijven daarom uit. Voor werkgevers is het veel voordeliger ouderen in een vroeger stadium ontslag aan te zeggen. Volgens Velema zijn het niet de problemen van de pensioenfondsen waarom de AOW-leeftijd omhoog moet. De pensioenen kunnen namelijk nog jarenlang met groot gemak uit de premies betaald en gendexeerd worden. Om die indexatie veilig te stellen, pleit Velema voor een garantiestelling door de overheid. Pensioenfondsen vervullen volgens Velema immers net zo'n vitale 'systeemfunctie' als de commerciële banken. We roepen de vakbondsleiding op om de mobilisatie ter ondersteuning van de strijd die nodig is om de pensoenleeftijd op 65 jaar te houden met kracht ter hand te nemen.

Donner handelt niet op eigen gezag of dat van het kabinet. Hij voert heel nauwgezet Europees beleid uit. Dus is het van groot belang om ook op Europees niveau te protesteren tegen afbraak van arbeidsrechten en verworvenheden. We roepen daarom nogmaals op deel te nemen aan de demonstratie op 15 mei in Brussel voor betere vakbonds- en werknemersrechten in Europa. Schrijf je snel in op de FNV-site.

Een ander maatschappijsysteem is dringend nodig. Het huidige kapitalistische is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt tot een volgende diepere crisis. De onmogelijkheid van een 'eerlijk' kapitalisme wordt steeds duidelijker. Dat stelden de communistische partijen uit Duitsland (DKP), Luxemburg (KPL), België (PVDA-B) en Nederland (NCPN) gezamenlijk vast tijdens hun vierde conferentie die plaatsvond op 25 en 26 april jl. in Peer/België. Van deze belangrijke bijeenkomst wordt nog een uitvoerig verslag gemaakt. Op de website plaatsen we daarop vooruitlopend de twee bijdragen van de NCPN voor de conferentie (over de financieeleconomische toestand in Nederland en over het Nederlandse pensioensysteem) en een bijdrage van Lucas Zeise, auteur van onder meer 'Ende der Party, die explosion im Finanzsektor und die Krise der Weltwirtschaft' waarin ingegaan wordt op de aard van de huidige crisis.

Ook nu zijn we weer genoodzaakt om een aantal artikelen alleen op de website te plaatsen onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden en de artikelen toch onder het bereik van de lezers van Manifest zonder internetverbinding te brengen (zie www.ncpn.nl).

De verslagen van het inspirerende 18de Congres van de PCP van 29 novembertot 1 december 2008, het 18de Congres van de Griekse CP van 18 tot en met 22 februari jl. en het 4de vierpartijenoverleg op 25 en 26 april jl. houdt u nog te goed. Aan de verslagen wordt nog gewerkt. Op de website worden wel al geplaatst de bijdragen van de NCPN aande 4de vierpartijenconferentie.

Verder zullen op de website verschijnen:

  1. Een vergelijking tussen het Ierse bankroet en de situatie in de VS.
  2. De oproep tot deelname aan de demonstratie in Brussel op 15 mei a.s.
  3. Verslagen van verschillende 1 mei-vieringen.
  4. Achtergronden Akkoord van München.

We zijn tot onze spijt genoodzaakt het tweede deel van het artikel over het Oost-Partnerschap in Manifest 6 te plaatsen.