Ondergrondse kernproef Korea

Wil van der Klift

Op maandag 25 mei jl. deed de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) een geslaagde ondergrondse kernproef. De proef past in het kader van de maatregelen ter versterking van haar nucleaire afschrikking en wordt gezien als een stap om het land op alle mogelijke manieren te verdedigen nu onderhandelingen die de afgelopen jaren plaatsvonden op niets uitliepen omdat met name de VS zich niet aan gemaakte afspraken hielden.

De test is volgens de Noord-Koreanen bedoeld als een bijdrage aan de verdediging van de soevereiniteit van het land en de bevolking en het socialisme en zou de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en de omliggende regio moeten waarborgen. De DVRK kiest weer volledig voor militaire zelfverdediging, nadat eerdere (zes landen-)onderhandelingen (Noord- en Zuid-Korea, Japan, China, de VS en Rusland) stukliepen doordat de VS zich niet aan gemaakte afspraken hielden en de bilaterale betrekkingen met Zuid-Korea verslechterden omdat de nieuwe regering van dat land de op vrede gerichte politiek stopzette die beide landen de afgelopen periode voerden.

De DVRK legde in juni 2007 zijn belangrijkste reactor in Yongbyon stil en verklaarde een jaar later zijn nucleaire activiteiten te stoppen, in ruil voor betere betrekkingen met de VS en financiƫle steun.

De betrekkingen verslechterden echter weer toen de VS de beloofde steun niet leverden en vervolgens een resolutie indienden in de VN-Veiligheidsraad tegen de DVRK toen het land in april 2009 een raket lanceerde met een communicatiesatelliet.

Na deze resolutie zette Pyongyang de inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap het land uit en hervatte de nucleaire activiteiten, die werden afgesloten met de nucleaire test op 25 mei jl.

Kalmte geboden

Het Kremlin verzet zich tegen de "taal van de sancties" tegen Noord-Korea na zijn nucleaire tests. De VS en hun bondgenoten in de VN-Veiligheidsraad oefenen druk uit om nieuwe sancties tegen Noord-Korea te treffen. Rusland dringt intussen aan op kalmte en waarschuwt de VS en Japan om de Koreaanse kwestie niet uit te buiten. Het Kremlin riep op tot 'geduld' en 'zelfbeheersing' m.b.t. de kwestie Noord-Korea nu er sprake is van toenemende oorlogsdreiging.

In een verkapte verwijzing naar de VS en Japan, zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Andrej Nesterenko: "We hopen dat de laatste acties van Noord-Korea niet zullen worden gebruikt door andere landen als een excuus voor de versnelde opbouw van hun militair potentieel en niet zal uitdraaien op een nieuwe... wapenwedloop in de regio."

De kwestie heeft geleid tot angst voor een regionale oorlog door de aankondiging van de DVRK dat het verdrag werd opgezegd dat ongeveer 50 jaar geleden een einde aan de Koreaanse oorlog maakte. De verklaring van de DVRK volgt op het besluit van Zuid-Korea om deel te nemen aan een Amerikaans project waarbij inspecties plaatsvinden (onder meer van schepen). Noord-Korea ziet zulke inspecties uitgevoerd door Zuid-Korea als een oorlogsverklaring en breekt het verdrag dan open.

De NCPN steunt alle pogingen om de vrede op de wereld te realiseren enstaat voor een wereld zonder atoomwapens. Alle kernwapens de wereld uit! Er is echter geen morele of ethische rechtvaardiging voor een politiek die sommige staten wel toestaat kernwapens te bezitten en andere niet. De Koreaanse kernbewapingskwestie was al een eind op weg om te worden opgelost en zou door eerlijke onderhandelingen nog steeds kunnen worden opgelost. Het lijkt er echter op dat de VS bewust trachten de spanningen op te voeren om hun militaire aanwezigheid in dat deel van Aziƫ te kunnen blijven rechtvaardigen.