Nieuwe arbeidswetgeving op Cuba

In deze fabriek worden de sigaren nog altijd met de hand gemaakt. In combinatie met de gebruikte tabak levert dat sigaren op die overal ter wereld worden beschouwd als het neusje van de zalm.

Redactie buitenland (*)

In de Cubaanse krant Granma werd op 29 juni jl. officieel gepubliceerd dat de Staatsraad van de Republiek Cuba op 26 juni 2009 een wet heeft aangenomen onder nummer 268 Hervorming Arbeidsregelingen.

Een belangrijk deel van deze wetgeving heeft betrekking op een rationeel gebruik van menskracht en arbeidscontracten om de effecten van de vergrijzing op te vangen, arbeid te stimuleren in de samenleving alsook werkers de mogelijkheid te bieden hun inkomen te vergroten. Bovendien legt het gedetailleerder dan voorheen de vereisten en condities vast voor het verlenen van financiële tegemoetkomingen bij moederschap. Verder bevat het erkenning van het recht van arbeiders op compensatie voor geleden materiële en morele schade indien autoriteiten of organisaties een opgelegde disciplinaire maatregel herroepen vanwege het afwijken van een essentiële procedure of formaliteit die nodig was voor het opleggen van zo'n maatregel.

De wet benadrukt in het bijzonder een alomvattende regeling voor individuen met een dubbele baan, waardoor mensen in staat zijn om na het vervullen van hun beroepsplichten meer dan één baan te hebben en het overeenkomstige salaris te genieten. Van deze werkcontracten zal er één worden beschouwd als het hoofdcontract, namelijk die door de arbeider is gekozen vóór het tekenen van het aanvullende contract. Dit is niet van toepassing voor directies en functionarissen, medische technici en professionelen, researchwerkers en professoren, leraren en auditors, met uitzondering van mensen die onderwijs of wetenschappelijk onderzoek verrichten dat uitdrukkelijk goedgekeurd werd door een meerdere of een organisatie die hen aanstelde of uitkoos.

Het besluit maakt het ook mogelijk voor studenten die een reguliere cursus volgen op middelbaar en hoger onderwijsniveau en die qua leeftijd inzetbaar zijn om op contractbasis te werken voor een vastgestelde periode als deeltijdwerker en het salaris te genieten overeenkomstig hun prestaties, mits het geen afbreuk doet aan hun professionele training, hun academisch werk of aan de vervulling van de sociale dienstverlening na het behalen van hun diploma.

In alle gevallen bepaalt de wet dat werkers met meer dan één baan de wettelijk vastgestelde arbeids- en sociale zekerheidsrechten genieten. De bevoegdheid om uit andere provincies werkers te huren voor de hoofdstad om zowel tijdelijk als permanent werk te verschaffen, is van het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid overgedragen aan de hoofden van afdelingen, secties van de Centrale Staatsadministratie en andere nationale organen en aan de president van de Provinciale Administratie van de stad Havana.

Ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie zullen maatregelen nemen om de wet toe te passen binnen hun respectievelijke systemen overeenkomstig hun eigen situatie, zoals ook de leiding van politieke-, sociale- en massaorganisaties zullen doen.

Dit besluit legt, naast de aanpassing van een groep arbeidsregelingen aan de huidige situatie en het wegnemen van beletselen, ook de wil van de regering vast om samen met andere middelen de productieve krachten op te voeren, het inkomen te vergroten en een bijdrage te leveren om arbeid te verheffen tot voornaamste bron van bevrediging van de materiële en spirituele noden van het volk; ongeacht de regeringsbeslissing om de bescherming van noodlijdenden te handhaven.

(*) Bron: Juventud Rebelde http://www.juventudrebelde.co.cu/cubs/, vertaling Thomas Janssen.