WTO waarschuwt: Het ergste van de crisis moet nog komen

Directeur-generaal van de WTO, Pascal Lamy

Redactie buitenland

"De ergste sociale en politieke gevolgen van de internationale wereldcrisis moeten nog komen", waarschuwde WTO-directeur-generaal, Pascal Lamy, op 7 juli jl.

Volgens nieuwsagentschap NOMITEX vertelde Lamy, die deelneemt aan de G8-top, de pers dat de wereld de ergste sociale en politieke gevolgen van de economische crisis nog niet heeft ervaren en dat die nog moeten komen, vooral in de derdewereldlanden.

Vorige week stelde de WTO protectionistische bewegingen aan de kaak door enkele van haar leden en kondigde aan dat in 2009 de wereldhandel zal afnemen met tien procent, het laagste percentage sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ondertussen heeft een studie, uitgevoerd door de Universiteit van Oxford, de noodzaak aangetoond voor opleiding en reïntegratie in arbeidsprogramma's om de negatieve effecten van de economische crisis in de samenleving te helpen verlichten. Volgens een analyse door dit belangrijke Britse instituut, leidt recessie tot hogere zelfmoord- en moordpercentages in de getroffen landen, voornamelijk verband houdend met de hoge werkloosheidsniveaus.

De Oxford-geleerden analyseerden hoe in de laatste drie decennia verschillende economische crises de 26 landen van de Europese Unie hadden beïnvloed. Op grond van deze resultaten onderzochten zij welke maatregelen in de volksgezondheid kunnen worden genomen ter verzachting van de gevolgen van de recessie. Omdat, volgens eerdere studies, deze economische verschijnselen resulteren in hogere aantallen psychische ziekten, stress en drugsmisbruik, meldde persagentschap Prensa Latina.

Bron: GRANMA, 8 juli 2009, vertaling WvdK.