Blijvende media-aanvallen op China: deze keer de Oeigoeren

VS subsidiëren duizenden dollars om onrust te zaaien

De Chinese president Hu Jintao (4e v.l.) in gesprek met lokale bestuurders tijdens zijn bezoek aan de provincie Henan in Midden-China van 8 tot 10 september 2008. Pogingen om in China verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen zullen toenemen, nu China economisch steeds belangrijker wordt. De westerse landen zijn gebaat bij kleine, zwakke tegenspelers. (Foto Xinhua/Ju Peng)

Rolf Melheim

De westerse media zijn zeer bevooroordeeld als het Chinese aangelegenheden betreft. Waarschijnlijk zouden delen van het Westen graag zien dat China destabiliseert. Ze moedigen oppositiegroepen en gewapende milities aan in Centraal-Azië en Xinjiang en trainen hen om lokale onrust en problemen te veroorzaken.

Kijk hieronder eens naar een eigen opsomming [1] van de National Endowment for Democracy (NED) van subsidies die deze organisatie [2] [3] in het jaar 2008 heeft gegeven aan organisaties in en buiten China, die zich richten op Chinese aangelegenheden, en ontdek wie door de Amerikaanse regering worden gesteund. (Waarschuwing: laat je geen rad voor ogen draaien door mooie woorden over democratie. Met dat begrip worden maatschappelijke systemen bedoeld die naar de pijpen van de VS dansen, nvdr).

Subsidies voor Xinjiang

  1. International Uyghur Human Rights and Democracy Foundation: 134.805 dollar.
    Bevorderen mensenrechten van etnische Oeigoerse vrouwen en kinderen. De Stichting zal een Engels- en Oeigoerstalige website onderhouden, een rapport publiceren over de mensenrechtensituatie van Oeigoerse vrouwen en kinderen en een gemeenschapsworkshop organiseren voor Oeigoerse vrouwen.
  2. Uyghur American Association (UAA): 269.000 dollar.
    Bevorderen van bewustwording van de Oeigoerse mensenrechtensituatie en het verbeteren van godsdienstvrijheid en mensenrechten voor Oeigoeren. De UAA zal onderzoek doen naar onafhankelijke en juiste informatie over mensenrechtenschendingen ten aanzien van de Turkse bevolking in de Oeigoerse Autonome Regio in Xinjiang. De UAA zal deze informatie documenteren en internationaal onder de aandacht brengen.
  3. World Uyghur Congress: 146.000 dollar.
    Versterken verdedigingscampagne voor de Oeigoerse mensenrechten en democratie. Deze organisatie zal haar leden oproepen om strategische rapporten te schrijven. Tevens zal World Uyghur Congress een grote conferentie organiseren, waar prodemocratische Oeigoerse leiders bijeenkomen om de prioriteiten van de Oeigoerse beweging te bediscussiëren, onder andere rechtsbijstand en democratie-onderricht.

Subsidies voor Tibet

  1. International Campaign for Tibet(ICT): 53.000 dollar.
    Bewustwording bevorderen van de Chinezen, zowel in China als daarbuiten, van de mensenrechten en democratiegerelateerde aangelegenheden in Tibet en de communicatie tussen Tibetanen en Chinezen verbeteren. Ondersteunen van de uitwisseling tussen Tibetaanse en Chinese ambtenaren, academici en anderen, door middel van bijeenkomsten, conferenties en de publicatie van een krant en website in de Chinese taal.
  2. International Tibet Support Network (ITSN): 45.000 dollar.
    Coördineren en opbouwen van organisatiekracht voor de wereldwijde Tibetaanse beweging, door middel van een reeks bijeenkomsten, trainingen en workshops. ITSN coördineerde in 2008 internationale campagnes gericht op de Olympische Spelen in Beijing, mensenrechten en milieu- en economische rechten in Tibet.
  3. De Voice of Tibet: 33.430 dollar.
    De onafhankelijke publieke opinie in Tibet bevorderen en bestendigen en de Tibetanen vertrouwd maken met de idealen van democratie en mensenrechten. De Voice of Tibet, een onafhankelijk radiostation dat uitzendt in de Tibetaanse taal. Ze zenden regelmatig nieuws uit over Tibet, de Tibetanen en de Tibetaanse regering in ballingschap voor luisteraars in Tibet en de omringende landen.

Subsidies voor Hong Kong

  1. American Center for International Labor Solidarity: 125.456 dollar.
    De vrijheid van organisatie en andere arbeidersrechten in China en Hong Kong bewaken. Lokale afdelingen van het American Centre zoeken naar wegen om de burgermaatschappij te versterken, door leden te werven die mogelijkheden hebben op het gebied van advocatuur en de huidige vakbondsbasis uit te breiden. De American Center moedigt vakbonden en hun leden aan deel te nemen aan democratische processen, versterkt een steunpunt voor migrantenarbeiders en wil voor vakbondsleden de toegang tot juridische hulp en kennis in relatie tot arbeidsrecht vergroten.
  2. Hong Kong Human Rights Monitor: 170.000 dollar.
    Het niveau van de bescherming van de mensenrechten en democratische vertegenwoordiging in Hong Kong verhogen. De Monitor verzorgt rapporten over mensenrechten, doet maatschappelijk werk, voert campagnes en publieke educatie uit, om daarmee zowel in de regio als internationaal de aandacht te vestigen op ontwikkelingen rond burger- en mensenrechten in Hong Kong.

Subsidies voor China (Algemeen)

  1. Rule of Law and Public Participation: 180.913 dollar.
    De rechtspraak versterken, burgers bewuster maken van hun wettelijke rechten, toegang tot en vrijheid van verspreiding van informatie bevorderen en de deelname van de bevolking aan publieke politieke debatten vergroten. De projecten moeten een scala aan activiteiten omvatten op het gebied van educatie, onderzoek, politieke analyse en rechtshulp.
  2. American Center for International Labor Solidarity
    1. 294.058 dollar.
      Arbeiders bewuster maken, regeringsverantwoording bevorderen en de toegang tot het recht in China verbeteren. Het Solidarity Center zal, in samenwerking met lokale partners, onderzoek sponsoren en educatieve programma's, trainingen en seminars, om een effectief netwerk op te bouwen in specifieke industriële sectoren en om hervormingen in arbeidsreglementen te bevorderen, in relatie tot veiligheid voor arbeiders en gezondheid.
    2. 120.418 dollar.
      De arbeidersrechten in China bevorderen. Het Solidarity Center zal met lokale partners samenwerken om trainingen te geven en andere activiteiten gericht op bewustwording van arbeidersrechten, in het bijzonder in relatie tot veiligheid op de werkplek en gezondheid.
  3. American Federation of Teachers Educational Foundation (AFTEF): 40.000 dollar.
    De invoering van democratische lesmethodes bevorderen op Chinese scholen. De AFTEF zal lokale partners helpen om een verscheidenheid aan workshops te organiseren en lesmateriaal te ontwikkelen en te verspreiden, zowel in gedrukte vorm als op internet.
  4. Beijing Zhiaixing Information Counseling Company Limited: 235.000 dollar.
    Breed programma uitvoeren voor het bevorderen van verantwoording over mensenrechten. Het werk bestaat onder meer uit rechtshulp, onderzoeksjournalistiek, trainen van activisten en documentatie over mensenrechten in relatie tot HIV/AIDS en andere gezondheidsdreigingen.
  5. Center for International Private Enterprise (CIPE): 167.708 dollar.
    De omvang en kwaliteit van ondernemersverenigingen en andere ngo's verbeteren. CIPE en partner zullen informatie verzamelen en verspreiden over goede managementvoorbeelden en handleidingen publiceren voor het bevorderen van een beter model van zelfbestuur voor onafhankelijke organisaties.
  6. Center for Modern China: 261.000 dollar.
    Forum onderhouden voor onderbouwd en verantwoord debat over publieke politieke vraagstukken. Het Center publiceert 'Modern China Studies', een Chineestalige, wetenschappelijke kwartaaluitgave over economisch en sociaal wetenschappelijk onderzoek naar liberale, democratische oplossingen voor hedendaagse politieke kwesties in China. Het Center doet ook mee aan een historisch herinneringsproject, dat een stem geeft aan alternatieve zienswijzen over belangrijke historische gebeurtenissen.
  7. China Information Center: 410.000 dollar om het Chinese publiek een alternatieve bron te bieden voor nieuws en opinies. Het Center zal nieuws, commentaar en onafhankelijke analyses verspreiden over ontwikkelingen in China en belangrijke internationale gebeurtenissen in twee Chinese talen.
  8. Human Rights in China (HRIC): 430.000 dollar.
    Internationaal erkende mensenrechten bevorderen in China. HRIC ondersteunt het werk van lokale groepen in China om een effectieve agenda op te stellen voor sociale, juridische en politieke ontwikkeling, door samen te werken op gebied van onderzoek, educatie, advocatuur en door het uitgeven van publicaties.
  9. Laogai Research Foundation: 280.000 dollar.
    Campagne voeren voor de afschaffing van de Laogai werkkampen. De Foundation doet onderzoek naar en documenteert de Chinese systemen van werkkampen, en voert tegelijkertijd een parallelprogramma uit om andere mensenrechtenproblemen in China aan het licht te brengen.
  10. Southern Mongolian Human Rights Information Center (SMHRIC): 75.000 dollar.
    Mensenrechten van etnische Mongolen in China bevorderen. SMHRIC zal verslag doen van de mensenrechtenomstandigheden in Mongoolse autonome gebieden, onder andere in Zuid-Mongolië. De informatie wordt verspreid via een website in de Engelse en Mongoolse taal: de Southern Mongolia Watch.

Noten:

Vertaling J.Bernaven.