Waarschuwing president Venezuela:

VS veroorzaken mogelijk oorlog in Latijns-Amerika

President Hugo Chávez Frias van de Bolivariaanse Republiek Venezuela tussen arbeiders die nieuwe fabrieken bouwen in Carabobo op 5 oktober 2008. Economische groei en sociale welvaart kunnen zeer goed samengaan als de financiële middelen op socialistische wijze worden verdeeld. De socialistische experimenten in de achtertuin van de VS zijn ook de regering Obama een doorn in het oog. De plannen voor zeven militaire bases in Colombia zijn een groot gevaar voor de vrede in dat gebied. (Foto Flickr)

Peiling toont weinig steun voor deal tussen VS en Colombia

De bevolking van de Latijns-Amerikaanse landen is sterk gekant tegen de militaire overeenkomst die onlangs werd gesloten tussen de Verenigde Staten en Colombia, toont een recente peiling. Meer dan 69 procent van ongeveer 1200 respondenten op een enquête van Telesur is tegen de overeenkomst en vindt dat het Washington's aanwezigheid in Zuid-Amerika zal versterken ten koste van de Latijns-Amerikaanse landen. Slechts 29 procent is voor de omstreden deal met Colombia die Washington militair verblijf biedt tot 2019 in ruil voor 5 miljard dollar aan economische hulp. (Press TV, 20 augustus 2009, vert. wvdk.)

Redactie buitenland

Op 18 augustus jl. waarschuwde de Venezolaanse president Hugo Chávez dat er "oorlogswinden waaien" in Latijns-Amerika, als gevolg van het besluit van Colombia om de Verenigde Staten toestemming te geven gebruik te maken van zeven militaire bases in Colombia [nvdr: in ruil voor 5 miljard dollar militaire steun, bron NRC.nl, 12-8-09].

Hij sprak tijdens een regionale top die plaatsvond in Quito. Chávez zei dat hij zijn "morele plicht" vervulde door zijn collega-leiders te vertellen dat "oorlogswinden de kop opsteken", veroorzaakt door het onlangs in juli gesloten akkoord tussen Bogota en Washington. "Dit kan leiden tot een oorlog in Zuid-Amerika", vertelde hij aan de deelnemers aan de top van de Unie van Zuid-Amerikaanse Landen (UNASUR) in de hoofdstad van Ecuador.

Deze retoriek kwam de dag nadat Chávez de Colombiaanse leider Alvaro Uribe en het Colombiaanse leger beschuldigde van provocaties, door Venezolaans territorium binnen te dringen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia ontkende de beschuldiging.

In Quito is overeengekomen om nog een conferentie te houden, mogelijk in Argentinië, later deze maand. Daar zal gesproken worden over de deal tussen Colombia en de VS die bij velen in de regio kwaad bloed heeft gezet. President Uribe van Colombia, de belangrijkste bondgenoot van de VS in de regio, zal worden uitgenodigd om deze zaak toe te lichten. De Colombiaanse leider was niet aanwezig tijdens de UNASUR-bijeenkomst, in verband met spanningen met de Ecuadoraanse president Rafael Correa.

Colombia zorgde voor heel veel onrust in de regio, die een geschiedenis kent van vele militaire interventies door de VS, toen werd bekendgemaakt dat het land op 15 juli jl. een deal had gesloten met de VS, die toegang krijgen tot zeven militaire bases in Colombia, om 'de antidrugsoperaties te coördineren'. De deal ontlokte stevige kritiek aan de tegenstanders van Colombia in de regio, in het bijzonder van Correa en Chávez. Het nieuws heeft ook geleid tot bezorgdheid bij de gematigde bondgenoten van Colombia, zoals Chili en Brazilië, die de verzekering willen dat de gestationeerde VS-troepen niet buiten het territorium van Colombia zullen opereren.

De UNASUR-top was oorspronkelijk georganiseerd als ontmoeting van ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken van de lidstaten, maar op aandringen van de Venezolaanse leider werd het een bijeenkomst van de staatshoofden.

Chávez heeft in de afgelopen periode een diplomatiek offensief aangevoerd tegen de overeenkomst tussen Colombia en de VS. Hij vreest dat deze stap kan leiden tot de voorbereidingen voor een invasie in zijn land door een "militaire Yankeemacht". "De Yankees beginnen het commando over de Colombiaanse gewapende troepen over te nemen; zij voeren de provocaties aan en verzinnen enorme leugens", aldus de beschuldigingen van Chávez.

Op zondag 17 augustus deed hij zijn beschuldiging aan het adres van Uribe en het Colombiaanse leger. Hij zei dat ze Venezolaans grondgebied zijn binnengevallen, hij gaf niet aan wanneer dat is geweest. "We hebben het hier niet over een patrouille van enkele soldaten die per ongeluk de grens overgingen naar Venezuela", zei Chávez tijdens zijn televisieshow 'Hello President'. Deze troepen staken de Orinoco-rivier over in een boot en deden een inval op Venezolaans grondgebied. Toen onze troepen daar aankwamen waren de Colombianen alweer verdwenen", zei hij.

Deze nieuwe beschuldigingen volgden op het besluit van Chávez een maand geleden om de relaties met Colombia te bevriezen, als antwoord op de beschuldigingen van Bogota dat Venezuela wapens zou leveren aan de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC), een linkse guerrillabeweging.

Ecuador, een bondgenoot van Venezuela, is ook op zijn hoede voor de aankondiging van het gebruik van de VS van de zeven Colombiaanse bases. Ecuador heeft al sinds maart 2008 de relaties met Bogota verbroken, nadat het Colombiaanse leger een inval deed op Ecuadoriaans grondgebied, om een rebellenkamp te vernietigen. Zowel Venezuela als Ecuador gingen bijna in oorlog met Colombia in reactie op de inval, waarbij Raul Reyes werd gedood, hij was een van de hoogste leiders van de FARC.

Bron: Today.AZ, 17 augustus 2009, vertaling J. Bernaven.