Gezamenlijke Verklaring

Op 3 juli 2009 vond in Vilnius (Litouwen) de parlementaire bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) plaats. De deelnemers namen een nieuwe anticommunistische resolutie aan getiteld: 'Verdeeld Europa herenigd'.

De resolutie is een voorbeeld van politieke demagogie en een bewuste misdadige verdraaiing van de geschiedenis. De resolutie eist van de Sovjet-volkeren en volkeren uit andere landen die samen vochten voor de ondergang van het fascisme om hun heroïsch verleden te verloochenen. Voor de zoveelste keer worden 'communistische dictaturen' en 'stalinisme' gelijkgesteld aan fascisme.

Beste kameraden,

Wij zijn er in geslaagd de aanvaarding van een soortgelijke resolutie in PACE (Parlementaire assemblee van de Raad van Europa) te doen ontsporen. Kameraden uit Griekenland, Frankrijk, Cyprus, de Tsjechische Republiek en San Marino, die deelnamen aan de vergadering in Vilnius, hebben zich hevig verzet tegen voornoemde resolutie en hem veroordeeld. Wij vinden het belangrijk de nieuwe anticommunistische resolutie te veroordelen en vragen de volgende gemeenschappelijke verklaring te ondertekenen.
(Getekend CP van Griekenland/KKE)

Inmiddels is deze verklaring door ruim 60 partijen, waaronder de NCPN, ondertekend:

Gezamenlijke verklaring van Communistische en Arbeiders Partijen

Wij veroordelen ten sterkste de aanname tijdens de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) in Vilnius (Litouwen) van een nieuwe anticommunistische resolutie getiteld: 'Verdeeld Europa herenigd' die een grove verdraaiing van de geschiedenis bevat en de rol van de Sovjet-Unie in de strijd tegen het fascisme ontkent. De resolutie stelt communisme en fascisme op één lijn.

Degenen die zo redeneren kunnen zich niet herinneren dat het de Sovjet-Unie was die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de bevrijding van Europa van het fascisme. De auteurs van deze resolutie - geschiedvervalsers - doen voorkomen dat ze vergeten zijn wie Tsjechoslowakije in 1938 in München weggaf, dat leidde tot de vernietiging van de soevereiniteit van die staat en de fascistische slavernij voor de Tsjechische en Slowaakse volken. Zij die voor die resolutie stemden geven in feite hun goedkeuring en steun aan een heksenjacht tegen communisten en hun organisaties in verschillende landen van de OSCE waar communisten worden vervolgd, hun jeugdorganisatie verboden en de partijen worden vervolgd voor het gebruik van hun traditionele symbolen.

Verder opent deze resolutie grote mogelijkheden voor het vervolgen van de communistische ideologie en de aanname van maatregelen tegen communistische partijen. Tezelfdertijd zijn we getuige van de rehabilitatie van de nazi's in tal van landen, waaronder het gastland van deze sessie van de OSCE/PA. We kunnen niemand toestaan de herinnering aan de antifascisten en verzetsstrijders die hun leven gaven in het gevecht tegen het nazisme te beledigen. De opleving van het anticommunisme in Europa is geen voorbijgaand fenomeen. Het toont de angst van de heersende klasse over de verergering van de kapitalistische crisis die de noodzaak van afschaffing van de kapitalistische uitbuiting en fundamentele maatschappijhervorming aantoont. Dearbeidersklasse, alle werkenden, ongeacht de mate waarin ze het eens of oneens zijn met de communisten, moeten zich sterk verzetten tegen de verspreiders van het anticommunisme, want de geschiedenis heeft bewezen dat anticommunistische aanvallen voorafgaan aan zware aanvallen op de sociale en democratische rechten van de mensen.

Laten we deze provocateurs en anticommunisten van repliek dienen door onze gezamenlijke strijd voor arbeidsrecht, voor socialisme.