Philips helpt VS om Cuba en Venezuela te schaden

Castro uitte scherpe kritiek

Redactie buitenland

De Cubaanse ex-president Fidel Castro bekritiseerde op 7 september jl. de Nederlandse multinational Philips als een 'verrader' wegens het niet leveren van reserveonderdelen voor medische apparatuur als gevolg van de economische blokkade tegen Cuba. Castro (83) en nog steeds hoofd van de Cubaanse Communistische Partij, veroordeelde in officiële media dat "Philips terugkrabbelt en verraad pleegt tegen Cuba en Venezuela" onder druk gezet door de vorige president George Bush en nog onveranderd onder president Barack Obama.

De VS en Cuba hebben geen normale diplomatieke relaties en Washington voert een volledige economische blokkade uit sinds 1962 tegen Cuba. Terwijl de VS genoeg mazen in de eigen sanctiewetten gebruikt om een leidende leverancier van voedsel voor Cuba te worden, kunnen nog steeds de meeste industriële en gefabriceerde goederen niet direct verkocht worden aan het enige communistisch land in het continent.

Het olierijke Venezuela is Cuba's regionale bondgenoot en houdt Havana's zwaar getroffen economie enigszins overeind. Op hun beurt werken honderden Cubaanse medici in het Nationale Gezondheidssysteem van Venezuela. Castro zegt dat Cuba in 2006 - op verzoek van de Venezolaanse president Hugo Chávez - duizenden medische apparaten kocht van Siemens en Philips voor de twee landen. De gepensioneerde Cubaanse leider, die in dat jaar na 50 jaar de macht overdroeg, zei "dat Siemens zijn beloften hield". Maar Philips levert, ondanks de verkoop van 3.553 medische apparaten met een waarde van 72,8 miljoen dollar, geen reserve-onderdelen meer ten gevolge van een "grove onverdraagzaamheid" van de kant van niet nader genoemde VS autoriteiten.

"Alleen in juni leverde Philips de benodigde reserve-onderdelen", zei Castro, "nadat het bedrijf een boete van 100.000 dollar had betaald aan de regering Obama." "Niemand heeft de Cubaanse en Venezolaanse patiënten die onder doktersbehandeling waren gecompenseerd voor het veroorzaakte menselijk lijden", schreef Castro.

De wetgeving van de VS staat echter de verkoop aan Cuba toe van landbouw-, medische- en informaticaproducten, mits contant betaald. Sinds 2000 werd er voor drie miljard dollar verkocht. Daarom beschuldigde Castro de VS wegens misbruik van de mazen in hun eigen sanctiewetten.

Castro zei: "Venezuela wordt meer dan ooit bedreigd door het imperialisme, meestal bedoelen Cubanen hiermee de VS, dus de noodzaak voor bilaterale samenwerking is groter dan ooit."

Bron: Granma/Carlos Batista (AFP),8-9-2009, vertaling Thomas Janssen.