Verlenging Uruzgan niet bespreekbaar voor vakbond

Sociaaleconomische redactie

De militaire vakbond AFMP vindt het welletjes. Een verlenging van de missie in Uruzgan is wat de soldaten van deze grootste bond van militairen betreft onbespreekbaar onder de huidige Afghaanse regering. Voorzitter Wim van den Burg maakte het standpunt in het Radio 1 Journaal bekend.

"Deze regering is verre van democratisch", zegt Van den Burg. Hij noemt de regering Karzai "een janboel". "Zij doet zaken met corrupte krijgsheren die er niet voor terugdeinzen aanslagen te plegen op mensen en militairen, neemt wetgeving aan die de positie van de vrouw terugzet in de middeleeuwen en gooit kritische journalisten achter tralies. Moet je zo'n regering blijven ondersteunen?", aldus Van den Burg bij de NOS.

Daardoor neemt volgens hem het draagvlak van de militairen op missie in

Afghanistan sterk af. "Ze zullen hun taken zorgvuldig blijven uitvoeren. We moeten de missie ook zeker afmaken. Maar een verlenging is niet aan de orde", aldus de vakbondsleider. Van den Burg vraagt zich ook af waarom het zo "oorverdovend stil" blijft in het parlement. "We brengen iedere dag duizenden soldaten in een risicovolle situatie. Maar in de kamer wordt niet eens een debat gehouden over de verkiezingsfraude in Afghanistan."

Regering en de kleine christelijke bond van militairen reageerden geschokt. Zoiets zeg je toch niet en soldaten moeten hun mond houden en zich niet met politiek bemoeien. Flauwekul dus. Het gaat om hun leven en overtuiging. Zij hebben misschien wel de grootste plicht en het meeste recht om dikke vraagtekens te zetten bij deze gevaarlijke (en zinloze) missie. Met de uitspraken van de bond is de juiste toon gezet.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019