Barack Obama krijgt en accepteert Nobelprijs voor de vrede

Redactie buitenland

Verbijstering alom over het toekennen van de vredesprijs aan een man die net begonnen is als president en in die korte tijd weliswaar veel mooie woorden, maar in daden vooral laat zien minstens even oorlogszuchtig te zijn als zijn voorganger.

Al dit voorjaar gaf de Amerikaanse president Barack Obama in stilte opdracht het aantal militairen in Afghanistan met 13.000 te verhogen. Dit aantal kwam bovenop de 21.000 manschappen waar Obama eerder al openlijk zijn handtekening onder zette. Volgens de Washington Post is het Pentagon inmiddels bezig de militairen klaar te stomen voor hun missie. Obama staat op het punt opnieuw een beslissing te nemen over meer manschappen en een andere strategie voor Afghanistan. De militaire commandant in Afghanistan generaal Stanley McChrystal dringt er al geruime tijd op aan het aantal troepen te verhogen tot een totaal van 68.000 militairen.

Waarom krijgt president Obama de Nobelprijs voor de vrede? Moeten zijn oorlogszuchtige handelingen worden gecamoufleerd? Is het bedoeld als uitdaging aan een president die zijn mond vol heeft van vredesplannen maar in de praktijk gedwongen wordt keer op keer door de knieën te gaan? Is het bedoeld als ondersteuning voor zijn goede plannen of juist om hem een beentje te lichten? De tijd zal het leren, maar vreemd is het wel. Zelfs voor de Nobelprijs die niet bepaald bedoeld is om progressieve politieke personen en organisaties te steunen. Integendeel.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019