Nederland: paradijs voor multinationale ondernemingen

De Nederlandse bevolking loopt jaarlijks miljarden aan inkomsten mis doordat Nederlandse multinationals te weinig vennootschapsbelasting betalen. Philips en Shell betalen in Nederland bijvoorbeeld geen cent belasting. In 2007 werd er 16 miljard euro aan belastinginkomsten ontdoken (4x het bedrag dat de AOW-bezuiniging moet opbrengen!!), goed voor 2.200 euro per huishouden. Nederlandse multinationals dragen jaarlijks gemiddeld 6 tot 7 procent van hun winst af. Officieel hoort dat 25,5 procent te zijn. In een Noors overheidsrapport uit 2009 wordt Nederland het grootste belastingparadijs ter wereld genoemd. In 2007 werd een bedrag van 8.000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, aan buitenlandse winsten door Nederland gesluisd. Dat heeft de staat slechts 2 miljard opgeleverd. Multinationals als Boeing, US Steel en Walt Disney hebben allemaal brievenbusmaatschappijen in Nederland, waarmee ze winstbelasting in eigen land ontlopen. Het Amerikaanse bedrijfsleven maakt 13 procent van zijn winst in Nederland. Zie verder pagina 8. (Zie ook: Strijd tegen AOW-gedrocht: www.ncpn.nl)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019