Iran biedt SCO alternatief aan voor Amerikaanse controle over de mondiale energiereserves

Redactie buitenland

Iran zal proberen om het niveau van de samenwerking met de SCO te verhogen, vooral omdat de wereld wordt geconfronteerd met een poging van de Verenigde Staten om unilaterale controle over de mondiale energie-reserves te krijgen. Het land heeft aangeboden zijn rol te vergroten als leverancier en doorvoerroute van energie voor de lidstaten van de Shanghai Cooperation Organization (SCO).

"Teheran is bereid om SCO-leden te voorzien van energie en vrije toegang tot de wateren," meldde de eerste vicepresident van Iran, Mohammad-Reza Rahimi, de secretaris-generaal van de organisatie, Bolat Nurgaliyev, in Peking op 15 oktober jl.

Rahimi zei dat Iran er naar zou streven het niveau van zijn samenwerking met de SCO te verhogen, vooral omdat de wereld wordt geconfronteerd met een poging van de Verenigde Staten om unilaterale controle over de mondiale energie-reserves te bemachtigen.

In reactie op de opmerkingen van de Iraanse vicepresident beschreef Nurgaliyev de rol van de islamitische republiek in het verstrekken van energie en een doorvoerroute voor de leden van de organisaties als belangrijk.

Rahimi was in de Chinese hoofdstad om deel te nemen aan een SCO-top die afgevaardigden uit China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan, Mongolië, India, Iran, Pakistan en Afghanistan bijeenbracht in de Grote Hal van het Volk.

De SCO is een intergouvernementele organisatie opgericht in Shanghai in 2001. Binnen het kader van de SCO werken de lidstaten samen aan een breed scala van activiteiten op economisch, politiek en veiligheidsgebied.

Iran trad in 2005 als waarnemerstaat toe tot de organisatie.

Bron: Press TV, 15-10-2009, vert. wvdk. http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=108739§ionid=3510213

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019