Duizenden op de been in Turkije tegen IMF

Gezamenlijk links protest op 1 oktober in Istanbul tegen de politiek van het IMF, dat vergaderde in deze Turkse stad. (Foto Flickr)

Eda Yenil

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dit jaar zijn jaarvergadering in Istanboel gehouden. Momenteel voeren Turkije en het IMF onderhandelingen over een nieuw krediet voor Turkije. Daarmee denken zij de Turkse economie te kunnen versterken. Maar Turkije heeft eerder ook wat leningen gekregen van het IMF. Van alle schulden die Turkije bij elkaar heeft kunnen echter alleen de renten van de schulden aan het IMF worden afbetaald. Mooie hulp!

Het IMF staat bekend om de strenge maatregelen die de organisatie aan zijn schuldenaars oplegt. Iedere dag komt het IMF met nieuwe bezuinigingsmaatregelen die alleen de arbeidersklasse in Turkije raken. Zo wordt de pensioenleeftijd verhoogd of worden de sociale voorzieningen beperkt. Voor de arbeidersklasse betekent het IMF niets anders dan hogere schulden, nieuwe bezuinigingen en andere beperkingen.

De arbeidersklasse in Turkije besloot daarom de straat op te gaan om te demonstreren tegen de IMF-top. Er vonden verschillende demonstraties plaats tegen de aanwezigheid van de IMF-top in Istanboel.

De eerste demonstratie vond plaats op 1 oktober. De directeur van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, kreeg een schoen naar zijn hoofd gegooid tijdens zijn voordracht aan de studenten van de Bilgi Universiteit. IMF rot op!, riep de demonstrant die de schoen gooide.

Op 6 oktober is op gezamenlijk initiatief van de belangrijkste Turkse linkse organisaties, vakbonden en verenigingen een demonstratie georganiseerd. Zij protesteerden tegen de IMF-politiek die in veel landen, maar vooral in Turkije, aan de basis ligt van armoede en economische ellende. De autoriteiten zetten duizenden agenten van de oproerpolitie in tijdens deze demonstratie. Ook cirkelden politiehelikopters boven de hoofden van de demonstranten. De politie zette traangas en waterkanonnen in om honderden betogers in Istanboel uiteen te drijven.

De politie veroorzaakte met andere woorden een sfeer om de betogers voor te stellen als terroristen. Meer dan tweehonderd betogers werden aangehouden. Eén betoger overleed aan een hartaanval, veroorzaakt door het traangas en doordat de wegen geblokkeerd waren door de politie. De Communistische partij Turkije (TKP), de Partij van de Arbeid (EMEP) en de Partij voor Vrijheid en Solidariteit (ÖDP) verzamelden hun leden de dag daarop opnieuw voor een persconferentie. De voorzitters van deze drie partijen hebben duidelijk gemaakt dat zij tegen de IMF-politiek zullen blijven protesteren. Ze eisten ook het ontslag van Hüseyin Capkin, de directeur-generaal van de politie van Istanboel en de gouverneur van Istanboel Muammer Güler. Tevens hebben zij aangekondigd dat de betogingen zullen worden voortgezet en de partijen in de toekomst ook zullen samenwerken tegen het IMF.

De ontwikkelingen doen mij denken aan de recente ontwikkelingen in Argentinië tot 2006. In dat jaar had Argentinië zijn volledige schuld van 9,57 miljard dollar (8 miljard euro) terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds waarmee Argentinië werd bevrijd van zijn schulden. Het IMF kon Argentinië hierna geen economisch beleid meer opdringen. Dit is ook het uiteindelijke doel van de arbeidersklasse in Turkije. Een land zonder IMF, een land zonder armoede, een land zonder ellende.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019