Het ondenkbare denken: NAVO's Militaire Wegenkaart voor de Wereld

Rick Rozoff

Niet tevreden met de uitbreiding van 16 naar 28 leden in de afgelopen 10 jaar, in een post-Koude Oorlog-wereld waarin ze niet geconfronteerd wordt met een militaire dreiging van welke aard dan ook, en niet voldoende in beslag genomen door haar eerste Aziatische grondoorlog in Afghanistan, is de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) - het enige militaire blok ter wereld - begerig om een enorme hoeveelheid nieuwe internationale missies aan te pakken.

Met de versplintering van het Warschau Pact en de ineenstorting van de Sovjet-Unie tussen 1989 en 1991 zag de NAVO haar kans schoon om, in plaats van haar militaire macht in Europa te verkleinen of als 'wederdienst' zichzelf op te heffen, te groeien binnen het continent en over de hele wereld.

Startend met de bombardementencampagne in Bosnië in 1995, onder de naam 'Operatie Deliberatie Force' met 400 vliegtuigen, en de stationering van 60.000 manschappen in Bosnië in naam van 'Operatie Joint Endeavour', heeft de alliantie haar troepen gestaag en meedogenloos gestationeerd in het oosten en zuiden van de Balkan, Noord-Oost Afrika, het hele Middellandse Zeegebied, Centraal-Afrika en Zuid- en Centraal-Azië. Ze heeft haar tentakels ook uitgestrekt naar de Zuidelijke Kaukasus, naar Scandinavië inclusief Finland en Zweden, en naar de Azië-Pacific regio, waar de NAVO individuele partnerschappen is aangegaan met Australië, Japan, Nieuw Zeeland en Zuid-Korea en manschappen heeft geronseld uit Mongolië en Singapore, om voor haar te dienen in de oorlog in Afghanistan.

Het 'Mediterranean Dialogue'-programma (Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Mauritanië, Marokko en Tunesië) is verbeterd en de samenwerking die werd vastgelegd in 2004 in het Istanboel Coöperatie Initiatief zal worden uitgebreid naar de Perzische Golf en er zijn plannen in de maak voor verbreding van die overeenkomst naar Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en er worden Colombiaanse anti-oproerkrachten, getraind door de VS, uitgezonden naar de oorlog in Afghanistan. En zo heeft een militair blok dat oorspronkelijk is opgericht om de landen van de Noord-Atlantische gemeenschap te beschermen gewapende krachten en partnerschappen in alle zes de bewoonde continenten.

De NAVO heeft oorlog gevoerd in Europa tegen Joegoslavië in 1999, en in Azië, in Afghanistan (waarbij ze ook Pakistan binnendrong) van 2001 tot heden en het einde is nog niet in zicht. De NAVO voert momenteel ook militaire operaties uit aan de kust van Afrika in de Golf van Aden. De 'Sovjet dreiging' die zestig jaar geleden werd aangewend om (toen al) 's werelds grootste en machtigste militaire alliantie ter wereld te creëren werd een generatie geleden tot geschiedenis. En de leegte die ontstond door het verdwijnen van het Warschau Pact en de USSR is opgevuld door een militaire machine die kan gebruikmaken van twee miljoen manschappen en waarvan de lidstaten goed zijn voor meer dan 70 procent van de werelduitgaven aan wapens.

Maar de uitbreiding in de afgelopen 15 jaar is niet toereikend voor de wereldwijde ambities van de NAVO. De alliantie is momenteel bezig met het uitwerken van een nieuw Strategisch Concept ter vervanging van het huidige concept dat dateert uit 1999, geïntroduceerd tijdens de oorlog tegen Joegoslavië en in de periode dat de eerste landen uit het voormalige socialistische blok in de NAVO werden opgenomen. Dit concept uit 1999 werd door deNAVO beschreven als de Aanpak van de Alliantie voor Veiligheid in de 21e Eeuw. In de afgelopen tien jaar heeft de alliantie zichzelf betiteld als 'de 21e Eeuw NAVO', 'wereld NAVO' en 'expeditie NAVO'. (Het eerste Strategisch Concept werd geformuleerd in 1991, het jaar van de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de 'Operation Desert Storm'-oorlog tegen Irak. Tijdens de NAVO-top naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van de alliantie in april van dit jaar werd er voor het eerst gedebatteerd over het vernieuwen van het Strategisch Concept. Er werd toen voor het eerst een NAVO-top georganiseerd in twee landen tegelijk: in Straatsburg in Frankrijk en in Kehl in Duitsland.

Meer dan een jaar daarvoor riep de toenmalige secretaris-generaal, Jaap de Hoop Scheffer, de transatlantische militaire alliantie op om "een nieuwe, langetermijnstrategie te ontwikkelen, waarmee de derde millenniumproblemen aangepakt kunnen worden, zoals cyberaanvallen, opwarming van de aarde, het veiligstellen van energie en nucleaire dreigingen" en hij zei dat de NAVO haar budget verhoogde om een "groeiende lijst van verantwoordelijkheden" aan te kunnen pakken. [1]

In 1949, tijdens haar oprichting, rechtvaardigde de NAVO de vorming van een militair blok in een Europa waar nog steeds de wonden moesten genezen van de dodelijkste en meest vernietigende oorlog uit de geschiedenis van de mensheid. Na het einde van de Koude Oorlog wijzigde de NAVO de door haarzelf gedefinieerde missie, op zo'n manier dat een militaire interventie in de Balkan mogelijk werd, om haar vermogen om vrede te brengen te bewijzen, hoe eenzijdig opgelegd ook. Na 21 september 2001 paste de NAVO zich gehoorzaam aan de agenda van Washington aan voor een 'Global War On Terror' en om te pogen massavernietigingswapens uit de weg te ruimen, overal ter wereld behalve daar waar die wapens ook echt bestaan. In de afgelopen jaren heeft de NAVO nieuwe rollen en missies aangekondigd die het mogelijk maken, in feite zelfs noodzakelijk, om in ieder deel van de wereld binnen te dringen op basis van een bijna ontelbaar aantal redenen.

Feitelijk is exact dat woord 'ontelbaar' op 1 oktober jongstleden gebruikt tijdens een conferentie die werd georganiseerd door de NAVO in samenwerking met Lloyd's of London, "'s werelds toonaangevende verzekeringsmarkt", zoals de organisatie zichzelf beschrijft, door Lord Peter Levene, de voorzitter van Lloyd's, in relatie tot het nieuwe Strategisch Concept voor het derde millennium.

Levene's toespraak omvatte de volgende woorden: "Onze ontwikkelde, geïndustrialiseerde en complexe wereld staat bloot aan een ontelbaar aantal vaststaande en dodelijke dreigingen. Als we niet snel actie ondernemen dan zullen we, net als Gulliver, binnenkort vastgenageld en hopeloos op de grond liggen, omdat we er niet in geslaagd zijn een reeks van steeds grotere veranderingen een halt toe te roepen toen we daartoe de kans nog hadden."

Zijn toespeling op de figuur die zijn naam leent aan Jonathan Swift's roman 'Gulliver's reizen' nodigt uit tot het citeren van een passage uit het boek over de protagonisten en Levene's vaderland Groot-Brittannië. Nadat Gulliver tegen een vreemde koning heeft opgeschept over onder meer het enorme koloniale gebied van Groot-Brittannië en de militaire macht van het land, antwoord zijn gesprekspartner:

"Ik denk dat wat jou betreft, iemand die het grootste deel van zijn leven reizend heeft doorgebracht, je wellicht tot nu toe aan veel onvolkomenheden van je land bent ontsnapt. Maar door wat ik te weten ben gekomen door jouw eigen relatie met het land en de antwoorden die ik door middel van pijn uit je heb geperst, kan ik niet anders concluderen dan dat het overgrote deelvan jouw volk behoort tot de meest verderfelijke soort van klein, hatelijk ongedierte dat ooit heeft rondgelopen op de aarde, tot leed van de natuur."

Lord Levene was gastheer van de conferentie over het vernieuwen van het Strategisch Concept van de NAVO. De conferentie werd bezocht door wat beschreven werd als "200 hooggeplaatste vertegenwoordigers vanuit de veiligheids- en ondernemerswereld." [2]

In juli van dit jaar kondigde de NAVO aan dat een "groep van experts" bijeen geroepen zou worden om zich te buigen over inhoud en planning van de nieuwe strategie. Voorzitter van die groep is Madeleine Albright, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, mede verantwoordelijk voor het eerste gewapende conflict van de alliantie buiten NAVO-grondgebied, de 78 dagen durende luchtoorlog tegen Joegoslavië. De vicevoorzitter is Jeroen van de Veer, die tot 30 juni dit jaar CEO was van Royal Dutch Shell.

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, en Lord Levene schreven samen een column in de The Telegraph van 1 oktober, op de dag van de conferentie, zo gedienstig is de Westerse 'vrije pers'. Ze geven een opsomming van samenwerking in verschillende sectoren waarin NAVO-privébedrijven actief zijn, gericht op de bescherming van de belangen van een tweede partij, transnationale ondernemingen die hun basis in het Westen hebben, inclusief maar niet beperkt tot bedrijven die zich bezighouden met informatietechnologie, het smelten van de poolkap, risicomanagement voor overzeese investeringen en stormen en overstromingen.

Het artikel vermeldt dat "industriële leiders, inclusief die van Lloyd, betrokken zijn geweest bij de huidige ontwikkeling van het nieuwe, richtinggevende handvest van de NAVO, het Strategisch Concept. En inderdaad, de vicevoorzitter van de groep is voormalig CEO van Shell, Jeroen van de Veer." [3]

Het artikel openbaart ook verstrekkende plannen voor militaire antwoorden op een enorme waslijst van niet-militaire aangelegenheden. "Regeringen moeten wat doen aan planning voor onvoorziene gebeurtenissen, onder meer door onderzoeken van de geheime dienst naar klimaatverandering en militaire planners opdragen dat onderwerp op te nemen in hun planning. Ze moeten ook hun cyberdefensie verbeteren, zoals de NAVO heeft gedaan door het creëren van een direct inzetbare cyberdefensiecapaciteit waarmee de lidstaten geholpen kunnen worden als ze worden aangevallen."

Deze laatste opmerking is een zinspeling op gebeurtenissen in Estland in 2007, waarbij westerse regeringen en NAVO-vertegenwoordigers cyberaanvallen toeschreven aan Russische hackers of zelfs de Russische regering. Er is geen enkel bewijs geleverd voor deze beschuldigingen maar dat heeft hooggeplaatste verkozen Amerikaanse officials er niet van weerhouden om te dreigen met de inzet van collectieve militaire macht volgens het NAVO Artikel 5 dat in dergelijke gevallen gebruikt zou mogen worden. Dat is precies wat Levene en Rasmussen bedoelden met hun lof voor het "creëren van een direct inzetbare cyberdefensiecapaciteit waarmee de lidstaten geholpen kunnen worden als ze worden aangevallen."

De urgentie van het verzoek van Lord Levene uit Portsoken en de voormalig Deense minister president Rasmussen aan het grootste militaire blok in de geschiedenis om de Westerse commerciële investeringen te beschermen, werd door hen klip en klaar gedaan toen zij verklaarden: "Mensen hebben altijd gevochten om bronnen en land. Maar nu zien we deze druk op een grotere schaal..."

We moeten bereid zijn het ondenkbare te denken. Lloyd's ontwikkelde het '360 Risk Insight'-programma en het programma 'Realistic Disaster Scenarios' en het 'Meervoudige Toekomst' project van de NAVO juist om onze aandacht van het heden weg te leiden en de horizon af te turen om te ontdekken of daar wellicht iets gloort."

Er zal geen gebrek aan mogelijkheden zijn om de kern van het Nieuwe Strategisch Concept te implementeren. Levene noemde in zijn speech tijdens de conferentie duizend "vastgestelde en dodelijke dreigingen" en Rasmussen begon die te identificeren.

  1. Deutsche Presse-Agentur, 16 march 2008
  2. NAVO, 1 oktober 2009
  3. The Telegraph, 1 oktober 2009

http://rickrozoff.wordpress.com/2009/08/29/154

Vertaling J.Bernaven.