Van de redactie

Tijdens de protesten tegen de G20-top op 1 april 2009 stonden de demonstranten met vlaggen waarop de beeltenis van Karl Marx voor het kantoor van de Bank of England. Het verrotte financieel-economische stelsel is dringend aan herziening toe. (Foto Flickr)

Deze keer een kort redactioneel. De afgelopen redactionele commentaren zijn onverkort ook nu nog van kracht. Nu vooral een oproep om a.s. zaterdag van 11:00 tot 13:00 uur te gaan demonstreren in Rotterdam, Eindhoven, Assen of Deventer. 'Samen de crisis te lijf'. Laat de veroorzakers de crisis betalen. Nu wordt de klap nog opgevangen door steeds meer geld te drukken, maar dat kan niet eeuwig doorgaan. De rekening moet een keer worden betaald. Een steeds beter opgeleide en zelfbewuste bevolking zal dat niet doen. Zij begrijpen dat het geld er wel is, maar in de verkeerde zakken terechtkomt. Zij zal niet akkoord gaan met de aanzienlijke verslechteringen die in het vooruitzicht worden gesteld en eisen gaan stellen aan de rovers en dieven.

Er vond en vindt een geweldige productiviteitsstijging plaats in de wereld. De technologische ontwikkelingen maken dat de hele mensheid, mits de rijkdommen eerlijker worden verdeeld, in welvaart kan leven. Kapitalisme kan geen groei van welvaart en ontwikkeling meer garanderen. De twijfel over het systeem zal alleen maar groeien nu de mondiale rooftocht van het kapitaal op steeds meer verzet stuit in de vroegere wingewesten en de mogelijkheden daarmee minder worden om de eigen bevolkingen te paaien.

Steeds minder mensen denken dat het kapitalisme een goed systeem is, blijkt uit een wereldwijde peiling van de Britse omroep BBC. Van de 29.000 ondervraagden in 27 landen vond nog maar 11 procent dat het kapitalisme goed werkt. In Frankrijk denkt zelfs 43 procent van de bevolking dat het kapitalisme niet goed werkt. In 22 van de 27 landen wil het merendeel van de ondervraagden dat de welvaart eerlijker wordt verdeeld. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat het systeem hervorming nodig heeft. In bijna alle landen zijn de ondervraagden voorstander van betere regulering door de overheid. Velen vinden dat de economische crisis te wijten is aan een gebrek aan controle. In 1989 werd het kapitalisme nog gezien als hét systeem.

Dat zo'n groot aantal mensen nu twijfelt aan datzelfde systeem, ook al hopen velen dat het nog kan worden opgelapt, is een belangrijk signaal.

Een ander maatschappijsysteem is dringend nodig. Het huidige kapitalistische is vastgelopen en kan alleen nog maar steeds opnieuw tijdelijk worden opgelapt tot een volgende diepere crisis.

Handen af van ons inkomen, van onze werkgelegenheid, van onze voorzieningen. "Wij betalen niet voor jullie crisis". Voor sociale vooruitgang en socialisme.

Ook nu plaatsen we een aantal artikelen alleen op de website onder een aparte rubriek actueel. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen te printen en op te sturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook op de website, waar we de artikelen - steeds zichtbaar op de eerste pagina - zullen plaatsen. De redactie van Manifest hoopt op deze manier de noodzakelijke argumenten tegen de kapitalistische medialeugens zo breed mogelijk te verspreiden. (zie www.ncpn.nl).

Deze keer op de website:

  1. Over de actuele financiële en economische crisis, dl 1. (Lucas Zeise)
  2. Kapitalistische crisis maakt socialisme nodig. (prof. Joma Sison)
  3. Overwinnaarsverhalen. (Ron Verhoef)
  4. Recessie even voorbij, crisis blijft. (Wil van der Klift)
  5. Mondiale wegenkaart van de NAVO. (Rick Rozoff)