Duizenden op de been tegen AOW- en pensioenplan

Harde vervolgacties blijven noodzakelijk

Wil van der Klift

De vakbeweging wil dat het parlement alsnog een stokje steekt voor de wetsvoorstellen om het AOW- en pensioenplan uit te voeren, ondanks een meerderheid in de Tweede kamer die al akkoord ging met de hoofdlijnen van het kabinetsplan. Zo'n 15.000 demonstranten voerden op de Coolsingel in Rotterdam op 21 november jl. actie tegen de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Elders in het land demonstreerden nog op drie andere plaatsen duizenden tegen de plannen. In Rotterdam deed FNV-voorzitter Agnes Jongerius een felle aanval op PvdA-leider Wouter Bos die als minister van Financiën "zijn rode jas uitgetrokken" zou hebben.

Zo rood was die jas nu ook weer niet. De sociaaldemocraten hebben in Europa en Nederland nauwelijks enig verzet aangetekend tegen het oprukkende neoliberalisme met zijn vrije markt, primaat voor het ondernemerschap en het (individualistische) recht van de sterkste. Zij omarmden de Lissabon-agenda van 2000, het dictaat van de Eurpese ondernemers, stevig en zijn niet van zins die positie te verruilen voor een socialere aanpak. Misschien dat dit inzicht als gevolg van de crisis nu ook wordt opgedrongen aan de FNV-top.

Jongerius herinnerde eraan dat Bos nog een medestander was van de vakbeweging, toen die in 2004 op het Museumplein in Amsterdam demonstreerde tegen de plannen rond vroegpensioen. Volgens Jongerius doet het kabinet als een "dief in de nacht" een overval op AOW en pensioenen met CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) als roverhoofdman, is het AOW-plan asociaal en gaat het om een "kille bezuiniging". We zijn dat met haar eens. Maar wachten nog op de oproepen voor verder en harder verzet.

Uit een FNV-enquête blijkt dat driekwart van de Nederlanders denkt benadeeld te worden door het plan om de AOW- en pensioenleeftijd op te trekken naar 67 jaar en ook wil dat de vakbonden hun best doen om de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd naar 67 jaar tegen te houden. Een meerderheid van de bevolking wil ook dat de vakbeweging door het stellen van eisen in de cao's het financiële nadeel van de hogere AOW-leeftijd goedmaakt. Van de Nederlanders wil 58 procent bovendien dat de vakbeweging een eventueel 'pensioengat repareert'.

Direct na de demonstratie begon het bekende gegogel met aantallen. Allereerst werd nauwelijks gewag gemaakt van het feit dat in Deventer, Assen (3000) en Eindhoven (5000) ook duizenden demonstreerden. Maar de hoofdaanval was toch gericht op de demonstratie in Rotterdam. Daar zouden 'maar' 5000 mensen op de been gebracht zijn. Een reden om de FNV-top toch vooral op het hart te binden niet door te gaan met de 'zinloze' acties. De oproep van havenbestuurder Niek Stam om op 25 januari op het Malieveld in Den Haag een landelijke demonstratie te organiseren is nog geen vanzelfsprekendheid. Er zal nog hard moeten worden geknokt binnen de bonden om de daad bij het woord te voegen. Volgens Jongerius is de grote tegenstand tegen de plannen onder de bevolking een reden om door te gaan met het verzet. Zij zei niet teleurgesteld te zijn over de opkomst. Een eerste stap op weg naar krachtige vervolgacties is gemaakt in de bondsraad van ABVAKABO FNV.

Op woensdag 9 december nam de bondsraad van de ABVAKABO FNV een motie aan, tegen de zin van het bondsbestuur, die het bondsbestuur oproept tot harde vervolgacties. De bondsraad van FNV Bondgenoten volgde op vrijdag 11 december en op maandag 14 december ook FNV Bouw.

In de toelichting op haar motie is door de Rotterdamse afdeling van ABVAKABO FNV ingebracht dat er op 21 november misschien niet genoeg mensen op de been waren, maar dat we daarom juist moeten zorgen dat er gewerkt moet worden om het bestaande verzet te organiseren. Informeren, organiseren en mobiliseren dus, volgens Lot van Baaren. In dat traject met diverse acties en actievormen, waarin de bonden doorgaan met informeren en tegengas geven, moeten mensen bovendien nu al worden gewaarschuwd en gewapend tegen de komende aanvallen op het levenspeil van de bevolking ten gevolge van de crisis en de aangekondigde bezuinigingen van 35 miljard (die de 20 ambtelijke werkgroepen uitwerken). Het wachten is nu op het standpunt van de Federatieraad van FNV.