Opkomen voor behoud voorzieningen in de dorpen

De basisschool De Uilenburcht in Beerta, die zou moeten sluiten omdat er beter onderwijs mogelijk is in Hardenberg, dicht bij de Blauwe Stad (Foto Internet).

Van een correspondent

De gemeente Reiderland wordt door ingehuurde onderzoekers geadviseerd de school in Beerta te sluiten. Tijdens een van de laatste commissievergaderingen in gemeente Reiderland werd een onderzoeksrapport over de mogelijkheden voor een brede school van bureau Berenschot behandeld, waarvoor B en W de opdracht heeft gegeven.

Hans Heres van de NCPN-raadsfractie uitte zich kritisch over het rapport, dat alle modieuze negatieve stellingen over de toekomst van Oost-Groningen van stal haalt en is gebaseerd op onjuiste cijfers. De discussie gaat nu niet over het behoud van de noodzakelijke voorzieningen voor de bevolking om zo het woonklimaat aantrekkelijk te houden, maar over mogelijke bevolkingskrimp en de matige kwaliteit van onderwijs.

In een dorp als Beerta met 2250 inwoners hoort een basisschool te staan. Dat de resultaten van het onderwijs in Beerta op het lage niveau van de grote steden liggen, mag geen reden zijn het te sluiten. Dat vraagt juist om investeringen in kleinschalig, goed onderwijs.

Het advies uit het rapport om de school te sluiten en de leerlingen naar school te laten gaan in een nieuwe school in de buurt van de Blauwe Stad, wordt beargumenteerd met een bevolkingskrimp in Beerta en juist een toename van het aantal scholieren elders. Maar de groei van de Blauwe Stad blijft ver achter bij de prognoses. Er moesten al 750 kavels verkocht zijn, er zijn er per juli pas 148 verkocht. De adviezen van bureau Berenschot zijn op de prognoses gebaseerd en niet op de werkelijkheid.

De ideologische verzinsels, bedoeld om de school in Beerta op termijn te sluiten, zijn niet goed genoeg om de bevolking voor de gek te houden. Ouders willen goed onderwijs in de buurt en komen in verzet. De NCPN zal zich de komende jaren buiten de raad sterk maken voor het behoud van de voorzieningen in de dorpen van Oldambt. Want alleen strijd van onderop zal de dorpen van Oldambt toekomst geven, niet de 'noodplannen' van bureaus als Berenschot, die enkel en alleen inzetten op de 'vruchten' van de Blauwe Stad, die steeds bitterder smaken.

De NCPN-fractie, die het standpunt van de bevolking niet in de nieuwe gemeenteraad van Oldambt kan vertegenwoordigen, dringt er bij de raadsleden uit Reiderland op aan die wel in de nieuwe gemeenteraad van Oldambt komen om binnen hun fracties er zich sterk voor te maken dat er een plek in Beerta wordt gevonden om een nieuwe school te bouwen.