Curaçaose politicus wil af van VS-basis

"Jornada Continental", "Tegen de Yankee-wetten in Colombia"
De militaire basis op Curaçao

Redactie buitenland

Het contract met de Amerikaanse militaire 'location' op Curaçao dat in 2010 afloopt, kan beter niet worden verlengd. Dat zei de Curaçaose politicus Helmin Wiels van oppositiepartij Pueblo Soberano zaterdag.

"Op die manier voorkomen we dat Curaçao wordt meegesleurd in een op handen zijnde oorlog tussen Venezuela en de Verenigde Staten." Wiels is ervan overtuigd dat de toenemende spanningen tussen Colombia en Venezuela, die de afgelopen dagen verder toenamen, uiteindelijk zullen leiden tot een oorlog tussen Amerika en het land van president Hugo Chávez.

De Verenigde Staten hebben verschillende militaire bases in Colombia en het land heeft onlangs contracten afgesloten voor meer bases. Volgens Wiels is Amerika bewust uit op een oorlog met Venezuela. Dat kan volgens hem "desastreuze" gevolgen hebben voor Curaçao. "Zolang we de Amerikanen de ruimte bieden voor een eigen basis op Curaçao, worden we gezien als verrader in Venezolaanse ogen. We zijn een klein land en kunnen beter iedereen te vriend houden."

De Amerikaanse Forward Operation Location (FOL) werd in 2000 op Curaçao gevestigd. Het tienjarige contract voor de locations op Curaçao en Aruba loopt volgend jaar af. Het wordt stilzwijgend verlengd als geen van beide partijen er bezwaar tegen maakt. Wiels roept de Antilliaanse regering op actie te ondernemen en de FOL te sluiten. (ANP/VK, 14-11-2009).