Vastgoedsector vreet zich vol

Harry Mens stuurde spookfactuur van 1,5 miljoen gulden

Redactie binnenland

Volgens officier van justitie Gerard Sta heeft Harry Mens, bekend tv-propagandist voor de vrije jongens, via zijn bedrijf Mens Makelaars een spookfactuur gestuurd van 1,5 miljoen gulden voor werkzaamheden die hij nooit heeft verricht. Dit feit maakt deel uit van de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds.

De verdachte projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. worden ervan verdacht hoofdverdachten Jan van V. en Nico V. te hebben geholpen bij hun grootschalige fraude. Dit deden zij volgens het Openbaar Ministerie (OM) onder meer door grote bedragen voor de hoofdverdachten door te sluizen naar derden.

Hele vastgoedsector graait mee

Deze lieden sluisden volgens het OM op hun beurt weer geld door naar andere derden, onder wie Harry Mens. Mens diende daartoe volgens de officier van justitie een factuur in voor advisering en begeleiding in het project Solaris. Van daadwerkelijke werkzaamheden is echter volgens de aanklager nooit sprake geweest. De 'vrije jongens' hebben zich op alle mogelijke duistere en criminele manieren verrijkt. Uiteraard ontkent Mens de aanklacht. Mens is nog niet aangehouden en gedagvaard door het Openbaar Ministerie.

Eerste gevangenisstraffen geëist

Tegen Maarten M. en Rob W heeft de officier van justitie 30 maanden cel geëist. Het proces tegen deze twee verdachten ging dinsdag van start. Hun zaak is de eerste in de fraudezaak waarin justitie in totaal 125 verdachten op de korrel heeft. Alle verdachten samen zouden meer dan 200 miljoen euro hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten.

Steeds meer mensen met meer dan een ton

Volgens het CBS hadden bijna 130.000 Nederlandse huishoudens vorig jaar een besteedbaar inkomen van meer dan 100.000 euro. Dat is ruim twee keer zoveel als in 2003, toen ruim 60.000 huishoudens minstens een ton te besteden hadden. Het aantal graaiers is de afgelopen vier jaar dus aanzienlijk (217%) gestegen. De vrije jongens lachen in hun vuistjes. Eens kijken of ze nu eindelijk eens worden aangepakt. Dat valt te betwijfelen zolang het in Nederland gewoon wordt gevonden dat een familie in Laren een villa van 7,7 miljoen sloopt en er een 'woning' met een oppervlakte van dertig eensgezinswoningen van 22 miljoen voor in de plaats laat bouwen. Deze onacceptabele scheefgroei is het resultaat van het nieuwe denken dat de vrije jongen alle ruimte biedt en de loonafhankelijken zoveel mogelijk tracht uit te kleden.

Nieuwe tweedeling neemt verder toe

Gemiddeld hadden de zeven miljoen Nederlandse huishoudens, inclusief de topinkomens, waaronder miljonairs en miljardairs, vorig jaar 33.500 euro te besteden. Van de huishoudens met een inkomen uit arbeid of een eigen onderneming had iets meer dan de helft een inkomen dat hoger lag dan dit gemiddelde inkomen. Bijna vijftig procent zat daar dus (ver) onder. De meeste huishoudens die zijn aangewezen op een uitkering of pensioen, moesten rondkomen van een nog veel lager inkomen. De komende jaren zal dit proces zich zeer waarschijnlijk nog verder voortzetten. De rijken gaan zoveel mogelijk door met hun malafide 'projecten', sommigen zelfs met het predicaat koninklijk, en de werkende (en uitkeringsgerechtigde) bevolking moet ervoor bloeden. Tot de meerderheid van de bevolking deze praktijken niet meer pikt.