Obama door de mand gevallen

Manifest plaatst hieronder twee ingezonden reacties op een cartoon van Jos Collignon in de Volkskrant. Ze spreken voor zich.

Ik woon in de VS en ik kan u vertellen dat de reacties op Obama's beslissing vanuit de bevolking en uit z'n eigen partij niet mals waren. Velen hebben (net als ik) in 2008 voor Obama gestemd omdat ze al die nutteloze geldsmijterij in Irak en Afghanistan spuugzat zijn. Democraten hadden dan ook verwacht dat Obama de oorlog in Afganistan subiet zou stoppen, zeker nu gebleken is dat die president Karzai gewoon een corrupte hond is die aan het hoofd van een zich-regering-noemende maffiabende blijkt te staan.

Ook zijn de Amerikanen al die overzeese avonturen zat. Men wil hier dat al die troepen die nog in Europa, Japan en Korea gelegerd zijn (meer dan 200.000 man) gewoon naar huis komen. Amerikanen willen dat hun belastingcenten vanaf nu in het EIGEN land uitgegeven gaan worden.

Een voorbeeld: De VS gaan nu dus 100 miljard dollar extra uitgeven voor het Afghanistan-avontuur dankzij Omaba's uitbreiding. Dat is net iets meer dan wat Obama's hervormingsplan voor de gezondheidszorg zou gaan kosten over TIEN jaar. Er sterven in de VS elk jaar zo'n 45.000 mensen onnodig omdat ze zich geen gezondheidsverzekering konden veroorloven; 45.000 mensen is 15 keer meer dan de drieduizend die op die beruchte dag 9 september in 2001 stierven.

Dus als het gaat om het voorkomen van nog meer doden (wat volgens de Republikeinen de reden is waarom de USA deze oorlog moet vechten), dan is al dat geld veel beter besteed BINNNEN de Amerikaanse landsgrenzen.

Dus ook IK zeg hier: Ga je SCHAMEN, Obama, dat je al dat geld gaat verknoeien en nog meer jonge soldaten opoffert. En dat allemaal omdat je zo bang bent voor de reacties van rechts, indien je gewoon een eind gemaakt zou hebben aan deze Afghaanse flauwekul.

Een tweede artikel plaatst het besluit van Obama in een historisch perspectief: Obama is inmiddels veel van zijn supporters in de VS kwijtgeraakt, en wanneer de VS niet snel als overwinnaar uit de strijd komen (wat niet kan en ook niet wordt nagestreefd, nvdr) of de aandacht snel weten af te leiden (kwesties als Iran of economie?) blijft Obama's presidentschap beperkt tot één termijn, of minder. In de VS wordt inmiddels steeds meer gevreesd voor een gewapende opstand. Het water staat de bevolking aan de lippen en in Europa doet men alsof er daar niets aan de hand is. In de toekomstige geschiedenisboeken zal 2010 vetgedrukt staan...